11 ползи за здравето от редовното хапване на тиквени семки


Тиквата несъмнено е вкусна и полезна. Но не само това - независимо дали сте решили да я приготвите като гарнитура към вечерята, като десерт или за украса за Хелоуин, не забравяйте да запазите семките! Не изхвърляйте на боклука всички здравословни ползи, които могат да ви донесат.


Хранителни вещества и витамини
Тиквените семки са отличен източник на важни фитонутриенти: манган, магнезий, желязо, мед, триптофан, цинк, фосфор и други.


11 ползи за здравето от редовното хапване на тиквени семки


Триптофан
Той помага в борбата с депресията, тъй като в тялото се превръща в ниацин и серотонин, които са известни като хормони на щастието.


Глутамат
Този подобрител на вкуса и аромата е необходим за създаването на GABA (gamma-aminobutyric acid / гама-аминомаслена киселина) - съединение, което помага за облекчаване на тревожността и други симптоми свързани със стреса.


11 ползи за здравето от редовното хапване на тиквени семки Цинк
Този минерал укрепва имунната система и се бори с остеопорозата.


Фитостероли
Те намаляват лошия и повишават добрия холестерол. Също така предпазват от развитието на различни видове рак.


Антиоксиданти

Тиквените семки са богат източник на витамин Е в различни форми. А съдържанието на много форми на витамин Е в една храна е много полезно, тъй като някои от тях се срещат доста рядко. А както знаем Витамин Е е истински борец срещу целулита. Също така помага и в справянето със свободните радикали, които могат да доведат до тъканно и клетъчно увреждане, а от там - и до рак.


Антимикробни свойства
На експертите отдавна са известни антимикробните, включително антигъбични и антивирусни свойства на вкусните ядки, маслото и екстракта от тях. Хапвайте редовно тиквени семки и никога няма да страдате от глисти!


Намаляване на вредните последици от диабета
Няколко проучвания показват, че екстрактът, маслото и самите тиквени семки могат да подобрят регулирането на инсулина в организма, което предпазва бъбреците на хора, страдащи от диабет.


11 ползи за здравето от редовното хапване на тиквени семки


Превенция на рака
Тъй като са богат източник на антиоксиданти, тиквените семки могат да спомогнат за намаляване на оксидативния стрес в организма, а от там и на развитието на рак (особено на гърдата и на простатата).


При лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата

Различни изследвания са доказали положителна връзка между хранителните вещества в тиквени семки и лечение на доброкачествената простатна хиперплазия (аденом на простатната жлеза).


Протеини
Наред с всички полезни антиоксиданти и фитонутриенти в тиквени семки, те също са чудесен източник на протеини. 100 грама тиквено семе съдържа около 30 грама протеин.


* Не пропускайте довечера да хапнете шепа тиквени семки в добра компания, за да се погрижите за физическото и емоционалното си здраве