Влиянието на енегрийните напитки върху сърцето

Влиянието на енегрийните напитки върху сърцетоЕнергийните напитки, съдържащи голямо количество кофеин, могат да променят начина, по който бие сърцето, предупреждават германски учени.

Екипът от университета в Бон направил снимки на сърцето на 17 души един час след като пили енергийна напитка. Те установили, че свиванията са по-силни след изпиването на напитката. Учените заявиха на ежегодния конгрес на Радиологичното дружество в Северна Америка, че децата и хората с определени здравословни проблеми трябва да избягват енергийните напитки.

"Досега не знаехме точно какъв е ефектът от тези енергийни напитки върху функционирането на сърцето. Количеството кофеин е до три пъти по-голямо, отколкото при другите кофеинови напитки като кафето или колата", заяви изследователят д-р Йонас Дорнер.

"Има много странични ефекти, свързани с приемането на голямо количество кофеин, включително учестяване на сърдечния ритъм, сърцебиене, повишаване на кръвното налягане и в най-тежките случаи припадък или внезапна смърт", допълни изследователят. Учените дали на участниците напитка, съдържаща 32 милиграма на 100 милилитра кофеин и 400 милиграма на 100 милилитра от друго химическо вещество, таурин.

"Установихме, че консумирането на енергийни напитки има краткосрочни последици за свиването на сърцето. Не знаем точно какви и дали това по-силно свиване на сърцето влияе на ежедневната дейност или на атлетическите резултати", заяви д-р Дорнер.

Не е известно и влиянието върху хората със сърдечно заболяване. Учените обаче съветват децата и хората с нередовен сърдечен пулс да избягват енергийните напитки.

БГНЕС