Бобът намалява с 35% риска от диабет

Бобът намалява с 35% риска от диабетНай-употребяваната и обичана храна в българската кухня е бобът (стар зрял боб). Този зеленчук произхожда от Америка и е пренесен в Европа след петнадесети век. По нашите земи той се засява едва от 300 години.

От десетилетия се знае, че бобовите култури имат изключително нисък глюкозен индекс и са претъпкани с фитохимикали, съединения, които се срещат само в растенията.

Хлябът, тестените изделия и картофите са богати на въглехидрати, но ако редовно консумирате боб, леща и грах, ще получите половината от захарта, която бихте приели чрез въглехидратите.

Колкото повече бобени храни ядете, толкова по-добре за организма ви. Изследване показва, че тази храна намалява с 35% риска от метаболитен синдром, който е свързан с опасността от диабет.

Лекарите препоръчват да консумирате хляб само на закуска, което ще повдигне нивата на кръвната захар и инсулина. След това добавете въглехидрати под формата на леща, грах или боб, които не съдържат толкова много захар, а са богати на полезни фибри.

Други любопитни факти за бобените култури:

Зрелият боб съдържа белтъци, близки до животинските, нишесте, флавоноиди, витамин А, В2, С, Е, фолиева киселина,азотни вещества, целулоза, минерални соли, микроелементите: калий, магнезий, фосфор, калций, ситостерини, пурини. Кръглите зърна имат още протеино-фитохемо-глутинин, който стимулира защитните кръвни клетки. Стар боб може да се използува в диетичното хранене при хронични възпаления и пясък в пикочния мехур и бъбреците, при хронични артрити и ревматизъм, ишиас, подагра.

Противопоказни са при сърдечни, стомашно-чревни, панкреасни и жлъчни заболявания, остри бъбречни възпаления, изострени гастрити,диарии,изострени болки при подагра.

БГНЕС