Семействата, които се хранят заедно не страдат от наднормено тегло

Семействата, които се хранят заедно в кухнята или трапезарията, по-рядко имат проблеми с излишното тегло, пише британският в. "Дейли телеграф".

Доктор Байън Уонсинк от Университета Корнъл в САЩ и Елен ван Клииф от Университета Вагенинген в Холандия са провели анкета сред 190 родители и 148 деца за хранителните им навици. Учените се интересували колко често те се хранят заедно и какво правят в процеса на хранене. Учените следяли и теглото на анкетираните.

Двамата установили, че семейното общуване при приемането на храна може да замени прекаленото приемане на храни, което може да породено от психологически проблеми. Това общуване носело по-силно положителни усещания от самото ядене.

Учените подчертават, че хранителните навици в семейството са много важни. Възможно е, съвместното хранене и живото общуване край масата да предотвратяват преяждането и да подобряват самочувствието на хората. Човек получава внимание от семейството. Отделно, че храненето заедно отвлича от телевизора.

Семействата, които се хранят заедно не страдат от наднормено тегло

Изследване показало също, че родители с излишно тегло се хранят по-често пред телевизора. Докато момчетата от семейства, където се практикува съвместното семейно хранене, са по-стройни от останалите.

БГНЕС