Списание ПЕРФЕКТА – Професионалният избор за вашата красота

В новия брой:

Косата – нежна като коприна
Козметика за мъжката суета
Брад Пит – един от най-суетните актьори на Холивуд
Винотерапията – здраве и младост от природата
Чувствителна и алергична кожа
Как да изберем подходящия крем
Психоемоционални аспекти на акнето
Усложнения при пиърсинг на езика
Светлинното замърсяване
Total Body – система без граници

Светлинното замърсяване
Силната изкуствена светлина нощем вреди на здравето

Светлината трябва да е полезна за човека, а не да му създава тревоги и неприятни усещания. Това все по-често твърдят изтъкнати европейски психолози, разтревожени от постоянно увеличаващите се ватове на вечерното и нощното осветление в големите градове. Според повечето специалисти днешните европейци не са много наясно, че изкуственото превръщане на нощта в ден не е здравословно и повече вреди, отколкото е от полза за съвременния гражданин.

В Европа вече се говори за “светлинно замърсяване”, срещу което започват да се предприемат енергични мерки. В италианската област Ломбардия например, има специален закон, който задължава жителите й да не си позволяват никакво излишно осветление през тъмната част на денонощието. Нощем уличните лампи едва мъждукат, а силата на светлината на обществени места се регулира строго. Никой там не роптае, че му липсва атмосфера като в нощния Лас Вегас, например. Впрочем, първите притеснителни сигнали, че свръхосветяването в големите градове може да е опасно за жителите им, се появяват още през 50-те години на миналия век в САЩ. Сериозни мерки по проблема обаче, американците не предприемат. За разлика от Чехия, където преди 5 години парламентът на страната прие специален закон срещу “светлинното замърсяване”. Той няма аналог в никоя друга страна по света. Само че чехите и досега не спират да се оплакват от тормоза на светлината, която облива обществените сгради, големите магазини, църквите и улиците в градовете им. Проблемът е, че депутатите в Прага все не успяват (а и надали скоро ще им се удаде) да стигнат до приемането на правилник за прилагането на този закон. При това положение не може да има санкции за онези, които нарушават закона. Впрочем, заговори ли се за такива санкции, по-малко от една трета от депутатите в чешкия парламент са склонни да ги подкрепят, което никак не е достатъчно за същинското им въвеждане. В крайна сметка, напредничавата инициатива на Чешката република върви към провал. Законовите мерки срещу “светлинното замърсяване” са прикачени към общите действия против замърсяването на околната среда, което предполага, че едва ли скоро ще бъдат осъществени на практика. Много жители на Прага предлагат да се предприемат сериозни мерки срещу вредите от изкуствената светлина поне в столицата. След “нежната революция” обаче, милионният град се развива с неудържими темпове и едва ли точно сега местният бизнес ще бъде склонен да погледне сериозно на тази идея.

Темата “светлинно замърсяване” никак не е за подценяване според медици и психолози. То може да предизвика сериозни проблеми с денонощния баланс, който си е изградил организмът, причинени от нарушаване на съня – необяснимо главоболие, напрежение, раздразнителност и общ дискомфорт за тялото и духа. Сънят е най-добрият начин за възстановяване на силите и ако нещо го прекъсва постоянно, като ярката неонова реклама на стената срещу прозореца на спалнята например, настъпва неизбежен стрес. Проблемът не се ограничава само до нарушенията в съня. Обилно облетите със светлина рекламни билбордове по улиците могат да предизвикват отслабване на зрението, което често води до катастрофи. Сериозни медицински изследвания показват потресаващи резултати, според които силната изкуствена светлина може да причини хормонални нарушения, свързани с риск от ракови заболявания, особено при жените. Едно от сериозните поражения на свръхсветлината е концентрирано и в усещането за нарушен личен живот. То най-често води до агресивност, която всъщност е вид рефлекс за самосъхранение.

Привикнали с внушението, че ярката светлина създава настроение, европейците все повече проумяват, че тя може и да вреди на здравето им и да замърсява обществената среда. Не е изключено скоро да се появи и нова професия – “светлинен хигиенист”!

Стефан Павлов
по материали от чуждия печат

© Любомир Стойков
Всички права запазени!