Музиката въздейства благоприятно върху функционирането на сърцето


Музиката въздейства благоприятно върху функционирането на сърцетоРезултатите от проучване проведено от сръбски учени сочат, че слушането на музика заздравява сърцето и може да помогне за възстановяването на хора, страдащи от сърдечно заболяване.

Екипът открил, че когато хората слушат любимата си музика, в мозъка се освобождава ендорфин, който подобрява здравето на сърцето.

Изследователите от университета в Ниш установили, че музиката без текст е най-добрата, тъй като думите могат да разстройват.

За целите на изследването учените разделили 74 души със сърдечни заболявания в три групи.

Участниците от първата група трябвало да правят упражнения в продължение на три седмици.

Втората група също правела упражнения, но слушала и музика по половин час всеки ден.

Третата група била помолена да слуша музика, без да прави упражнения.

Всички доброволци били изследвани отново в края на третата седмица и се оказало, че хората със сърдечно заболяване, които правели упражнения и слушали музика, са постигнали доста добри резултати - подобрили функционирането на сърцето си, а издръжливостта им при упражненията нараснала със средно 39%.

За разлика от тях, групата, която правела упражнения, но не слушала музика, подобрила издръжливостта си само с 29%. Изненадващо групата, която слушала музика, но не правела упражнения също подобрила издръжливостта си с 19%. Учените смятат, че подобрението се дължи на освобождаването на хормони при слушането на музика.

"Комбинацията от музика и упражнения постигна най-голямото подобрение във функционирането на сърцето. То се свързва със значително подобряване и на издръжливостта при упражненията", заяви ръководителката на изследването професор Делянин Илич.

"Няма идеална музика и всеки човек трябва да избере музика, която повишава позитивните емоции и го прави щастлив или го успокоява", съветва тя.

Професор Илич смята, че макар изследването да е включвало само хора със сърдечно заболяване, слушането на музика се отразява благоприятно и на хора със здраво сърце.

Ние ви предлагаме една свежа песен на Carly Rae Jepsen за добро настроение!

Източник: БГНЕС