Недостигът на сън води до напълняване

Недостигът на сън води до напълняванеНово изследване, публикувано в научното списание "Нейчър комюникейшънс", показа, че липсата на сън може да предизвика промени в дейността на мозъка, които карат хората да ядат повече.

На предишен етап изследванията са установили връзка между намаляването на продължителността на съня и бързото увеличаване на затлъстяването в индустриализираните страни, но до момента учените не успяват да обяснят защо това е така.

С помощта на апарат за магнитнорезонансна томография, учените от Калифорнийския университет изследвали мозъка на 23 души, лишени от сън. Дейността на мозъка на тези хора била изследвана два пъти след една пълна нощ, в която спели, и една нощ, в която не успели да заспят.

При лишените от сън хора се наблюдават нарушения в областите на мозъчната кора, оценяващи ситостта, а в същото време зоните, свързани с неустоимите желания, били силно стимулирани. "Направихме още едно интересно откритие, че най-калоричните храни са особено търсени от хората, лишени от сън", заяви Матю Уолкър, един от съавторите на изследването.

"Всички тези открития потенциално могат да обяснят връзката между липсата на сън, напълняването и затлъстяването", допълни той. Според него достатъчният сън "позволява по-добър контрол на теглото чрез механизми в мозъка, реагиращи на уместен избор на храна". По данни на Световната здравна организация (СЗО) за 2008 г. над една трета от възрастните над 20 години в света страдат от наднормено тегло, а 11% са затлъстели. Броят на хората с наднормено тегло се е удвоил от 1980 г. насам и е достигнал 1,4 милиарда души през 2008 г.

Източник: БГНЕС