Вероятността да се натровите от плодове и зеленчуци най-голяма

Вероятността да се натровите от плодове и зеленчуци най-голяма Всекидневната консумация на плодове и зеленчуци може да доведе до хранително отравяне, предупреждават американски учени от центъра за контрол на заболяванията.

46% от случаите на отравяне са причинени от плодове и зеленчуци. Зеленчуците като маруля и спанак са най-големите вредители в това отношение. Изследването показва още, че месото е отговорно за 22% от случаите на хранително отравяне.

Според статистика направена в Щатите, всяка година един на всеки шестима американци попада в болница, заради не добре приета от организма му храна. По-голямата част от проблемите са причинени от предварително нарязани зеленчуци, които се продават вакуумирани.

Причината за вредата на зеленчуците и плодовете се крие в склонността да се ядат сурови, за разлика от месото, което преминава термична обработка. Готвенето е много важно, защото в процеса на приготвяне на храна се намалява шанса за отравяне.

Източник:БГНЕС