4 стъпки към по-здравословната скара
Лято. Ледена биричка. Топла скаричка. Природа. Зеленина. Ех, идилия.
Но приготвянето на скара в горещото време, може да крие и много рискове, а и по принцип - готвенето на висока температура може да активира съединения, които са канцерогени.
Затова нека погледнем към съветите на специалистите как да направим това вкусно изкушение по-безопасно и здравословно:
- приготвяйте месото на скара във фолио - така намалявате пушека, което снижава до минимум опасните канцерогенни съединения в храната. А и вкусът няма да пострада, даже напротив, скарата става още по-апетитна;
- не препичайте месото - овъглените парчета са най-опасни и увеличават риска от рак на стомаха и дебелото черво;
- не пренебрегвайте рибата - така ще ограничите леко консумацията на червено месо и ще намалите приема на наситени мазнини;
- киселите краставички са най-подходящата гарнитура за скара - те предпазват стомаха ни от опасните съединения, които може да погълнем с месото, а съчетани с билки като мащерка, мента, градински чай или риган стават още по-вкусни и полезни.
Източник: БГНЕС
Добавете вашия коментар към статията
Моля пишете на кирилица и с малки букви