(М)ода за офиса. Как да изглеждаме на работното място

Светлана Видинска

За да направиш кариера, трябва да изглеждаш добре. Този прост факт не е за пренебрегване. Ето какво НЕ трябва да допускате, за да се похвалите както с професионални успехи, така и с добър външен вид:

Неподходящ грим
Законите на деловия макиаж са не по-малко строги от тези на дрескода. С две думи той трябва да бъде семпъл и изразителен.
Експертен съвет: Стоейки с гръб към огледалото бързо се обърнете и погледнете лицето си. Какво забелязвате първо? Най-вероятно това е мястото с твърде много грим. Целта обаче е всичко да бъде равномерно и приятно за окото. В несесера ви задължително трябва да има фон дьо тен, пудра и спирала. И по желание – сенки в бежово, кафяво или сиво; матово червило в кафеникаво или бледорозово.

Как да изглеждаме на работното място

Неподходяща прическа
Дългата и разпусната коса изглежда секси, но мястото й не е в офиса. Посланието на тази прическа е „Флирт!”, което ни най-малко не се връзва с бизнеса и деловите отношения.
Експертен съвет: Дължината на косата трябва да бъде обратно пропорционална на възрастта. Късите коси придават по-спретнат и делови вид. Косите, навити с маша или покрити с лак или гел са еквивалент на полата с цепка до бедрото! Ако не искате да се простите с дългата си коса, я вдигайте на елегантен кок или висока конска опашка.

Как да изглеждаме на работното мястоКак да изглеждаме на работното място

Неподходяща дреха
Даже във фирмите с най-строг дрескод може да се срещнат абсолютните табута мини и деколте. А в петък настроението става съвсем „неофициално”. Въпреки това на работа са забранени късите поли, високи токове, прилепнали и деколтирани дрехи. Важно е да знаете, че повечето хора забелязват не само стила на дрехата, но и нейното качество.

Експертен съвет: Залагайте на малко, но качествени дрехи. Стилът им може да варира: ако ви предстои да прекарате цял ден в офиса, може да се облечете по-свободно, отколкото за среща с клиенти или работно съвещание. И обратно, колкото по-отговорен е денят ви, толкова по-строг трябва да бъде външния ви вид.

Как да изглеждаме на работното място

Излишни аксесоари
Неправилно подбраните аксесоари могат да се превърнат в най-отявлените ни врагове. Ако не искате да ви запомнят като „момичето с големите обици”, избирайте елегантни украшения, които да допълват образа ви, а не да бъдат основен акцент.

Как да изглеждаме на работното мястоЕкспертен съвет: За да разберете как изглеждат вашите аксесоари, направете същото упражнение като с грима – застанете с гръб към огледалото и рязко се обърнете. Виждате ли украшения, които контрастират с облика на делова жена? Ако да, помислете с какво да ги замените. И нека отговарят не само на дрехата, но и на заниманието ви през деня. Може да изберете по-интересни елементи, ако ви предстои да вършите рутинна работа. По-строгите украшения са уместни за публична изява. Перлените колиета и обици, копринените шалчета с неутрални рисунки – това е класиката, която никога не излиза от мода!

Създайте своя образ на успешна и елегантна жена. И двете са еднакво важни за всяка кариера!

Снимки: Corbis