Искате ли да сте щастливи?
Прегръщайте се!

Красимира Стоянова

Искате ли да имате добро настроение? Да сте щастливи и спокойни? Да се разтопите в сладкото чувство, че не сте сами на света?

Тогава - прегръщайте се!

Прегръщайте сеВсеки има момент, в който изпитва нуждата от допира на друго живо същество. Безпомощното бебе се успокоява, щом усети нечии добри ръце. Това го кара да се чувства защитено и в безопасност. Малкото дете, разплакано от нещо може да бъде утешено с една мила прегръдка. Възрастните също имат нужда от допир - дали, за да свалят напрежението от изминалия ден, дали от самота или от простата, човешка нужда, да усетиш, че някой диша до теб.

Така изразяваме обичта си и нуждата от близост. Така предаваме енергия един на друг - онази хубава, положителна енергия, която носи спокойствие и удовлетворение, която ни зарежда емоционално и ни прави сигурни и спокойни. Така говорим без думи за хубави неща.

Ако ви трябва медицинско обяснение на прегръдката - имате всички причини да я практикувате. Тя е безплатна терапия за намаляване на стреса и сваляне на кръвното налягане. Когато се гушкате с човек, когото харесвате стимулирате отделянето на хормона окситоцин. Заради него вие сте в добро настроение и изпитвате щастие. Нивото на окситоцина е най-високо при влюбени двойки или при жени, които наскоро са станали майки.

Всеки има нужда от минимум четири прегръдки на ден. Осем прегръдки, ще ви накарат да се чувствате прекрасно. Прегръщайте децата повече от 12 пъти, за да растат спокойни и щастливи!

За да сме емоционално здрави имаме нужда от физически израз на любовта. Прегръдката е най-бързият начин за получаване на доза щастие.

Но внимавайте! Използвайте винаги прегръдката с правилно предназначение, само с хора, които са ви приятни. С прегръдка вие навлизате в личното пространство на човека. Когато ви прегръщат непознати, към които не изпитвате симпатии, отделяте друг хормон - този на стреса - кортизол. Дори те да го правят с най-добри чувства, искайки да изразят нежност, ако вие не сте готови да приемете тази близост - не го правете! Защото това не еднопосочен акт. Само при взаимност допирът ще донесе удоволствие и за двама ви.

Прегръщайте се

А ако сте от широко скроените хора, готови за близост и обичате да давате и получавате. Ако за вас приятелската прегръдка означава обмен на душевна топлина, и строеж на емоционални мостове, вие може да изразите себе си на Празника на прегръдката, който е винаги на 21 януари.

Прегръщайте се

Всеки ден протягайте ръце към близките и приятелите си за да дадете и получите щастие и топлина! Прегръщайте се за здраве и спокоен живот!