Газираните напитки разтварят камъни в жлъчката

Газираните напитки разтварят камъни в жлъчката Пиенето на газирани напитки разтваря камъни в жлъчката, откриха учени от медицинския университет в Атина.

Сладките газирани питиета са евтина, но ефикасна превантивна мярка за хора с проблеми с храносмилането. Често в стомашно-чревния тракт се натрупват хранителни остатъци, които формират т.нар. камъни. Най-разпространени са тези от растителен произход, съдържащи влакна като ябълки, грозде и семена.

За здравите хора дори неузрелите плодове и зеленчуци са безвредни, но при мъже и жени с нарушения в стомаха могат да бъдат рисковани. Често от камъни в жлъчката страдат пациенти след операция на стомаха или предразположени към гастрит.

Лекарите препоръчват при подобни оплаквания да консумирате газирано, което омекотява камъните и води до тяхното разтваряне и изхвърляне от организма. Рискът от операция за отстраняването им намалява с 50%, но лечението остава въпрос на личен избор.

Все пак не е добре да прекалявате, тъй като сладките напитки причиняват затлъстяване и развалят зъбите. Не се препоръчва при възрастни хора, при които се наблюдава гниене на зъбния емайл, посочват гръцките специалисти. БГНЕС