Офисът - втори дом

Светлана Видинска

Истина е – в офиса трябва да се чувстваме като у дома си, за да отмятаме задачите с удоволствие. Настроението ни зависи от работното място - ако е уютно и жизнерадостно, това няма как да не се отрази върху ефективността на работата ни. И докато мебелировката и разположението в повечето случаи не зависят от нас, има начини да направим кабинета си по-ярък, приветлив и предразполагащ към вършене на велики дела.

Не седете с лице към стената. Психолозите са категорични, че ако сте с гръб към всичко случващо се в офиса, а пред очите ви има само една празна стена, това като нищо може да ви докара депресия. Ако няма възможност за кардинално разместване, поне разположете стола си така, че да виждате колегите или вратата.

Офисът - втори дом

На стената окачете календар, работен график, подкова за късмет или картина. Просто не я оставяйте да пустее. Абстрактните картини оказват позитивно въздействие върху умствената дейност, само че избягвайте тъмните тонове.

Офисът - втори дом

На бюрото сложете снимка на любимия човек, детето или домашното животинче – котката, кучето, папагала. Казват, че така се неутрализират негативните ефекти от стреса. Проверете сами.

Офисът - втори домНаблизо поставете красиво растение – стрелиция, бенджамин, а защо не и аквариум с разноцветни рибки. Късчето жива природа успокоява нервите и стимулира интелектуалната работа.

Всеки предмет трябва да си има място. Скоро ръцете ви ще запомнят местоположението му, както пръстите на пианиста са запаметили клавишите. Това ще ви помогне да откривате нещата си по-бързо, а редът способства за избистряне на мисълта.

Не задръствайте бюрото с ненужни копия на документи. Купищата хартийки сами по себе си изморяват погледа. Съхранявайте ги на отделна етажерка или още по-добре в компютъра.

Също така може да оставите следи от женско присъствие – червило, огледало или парфюм. Те едва ли ще променят деловата атмосфера на работното място, но ще се чувствате доста по-комфортно.

Офисът - втори домОфисът - втори дом

И последно, не пийте кафе в пластмасови чаши. Колко му е да се снабдите с ефектна чаша от чист порцелан, изящна захарница, малка лъжичка. Усещането е съвсем различно, а и тези прибори внасят почти домашен уют.

А след като се чувствате толкова добре в офиса, не е ли време да поработите?

Снимки: Corbis