Ура за динята! 6 причини да я обичаме

Светлана Видинска

6 причини да обичаме динятаГоляма или малка, червена или жълта, със семки или без – нищо не може да се сравни със сочната диня в разгара на лятото. И децата знаят, че освежава и хидратира огранизма по най-вкусния начин, но този изкусителен плод може повече, много повече! Динята направо се пръска от фитонутриенти, витамини А и С, калий, витамини от групата В6 и тиамин - въобще всичко, с изключение на мазнини и калории. Супер, а?
Има най-малко 6 причини да включим заоблената, свежичка диня в лятното си меню. Ето ги и тях!

Полезна за сърцето
В динята има ликопен – ключов антиоксидант, ненадминат в борбата със сърдечните болести и рака на простатата. Когато се говори за ликопен, най-често се споменават доматите, само че се налага да ги сготвите с олио, за да се усвои по-добре. Динята няма нужда от никаква мазнинка, за да отприщи полезната съставка. И за сравнение, съдържа 40% повече ликопен от доматите.

Зарежда с витамин С
Един единствен резен диня набавя почти половината дневна доза витамин С. Какво ще кажете? 6 причини да обичаме динята

Бори инфекциите
Две чаши сок или парченца от червена диня осигуряват 1/4 от дневната доза бета каротин, участващ в производството на витамин B. Намаленото количество бета каротин ни прави уязвими за вирусни инфекции и проблеми със зрението.

Лекува рани
Динята, особено жълтата й разновидност, е един от редките източници на цитрулин – аминокиселина, необходима за по-бързото зарастването на раните. Не пренебрегвайте кората – в нея се съдържат особено големи дози от чудодейното средство.

Анти стрес
Динята е чудесен източник на калий, който контролира кръвното налягане. Ето защо се препоръчва ако сте напрегнати или работите в динамична среда. 6 причини да обичаме динята

Утолява глада
Сочният плод съдържа малко калории - 38 ккал на 100 г. Динената диета изчиства шлаките и се бори с лошия холестерол. И не на последно място, рекордното съдържание на вода – близо 90%, утолява жаждата в най-горещите летни дни.

Останали са ви няколко парчета диня? Направете си освежаващ коктейл:
Продукти за 4 порции:
3 ч.ч. динени кубчета
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. захар
1 ч.ч. натрошен лед
½ ч.ч. вода
Разбийте съставките в блендер и се насладете на леденото изкушение!