Да се предпазим от баналните женски заболявания

Да се предпазим от баналните женски заболяванияПочти всяка жена поне веднъж в живота си се е сблъсквала с неприятното бяло течение. И ако понякога то е съвсем нормално явление, което е налице в различните етапи от месечния цикъл, то не рядко е предвестник за някакво заболяване. За да избегнем появата му трябва да спазваме няколко основни съвета:

Личната хигиена – поддържането на добра лична хигиена е първото средство срещу бялото течение. 2-3 бани със смрадлика в месеца са чудесно профилактично средство срещу бялото течение. Естествено, както всяко друго нещо и с тях не трябва да се прекалява тъй като прекомерното им използване може да доведе до изсушаване на влагалището. Обикновените сапуни могат да изсушат лигавицата на влагалището, затова е добре да подберете сапун, създаден специално за интимните части на тялото.

Антибиотиците – може би ви е известно, че употребата на антибиотици без подходящи придружаващи ги витамини води до появата на гъбички и бяло течение. Затова винаги, когато употребявате такива лекарства помолете лекаря да ви препоръча медикаменти, които ще ви предпазят от появата на гъбички.

Да се предпазим от баналните женски заболяванияПодходяща храна – здравословното хранене, както винаги е едно от основните неща, които трябва да спазвате, за да се предпазите от всякакъв род настинки и заболявания. Намалете приема на храни, които съдържат захар или рафинирани въглехидрати или изобщо се откажете от тях. Не пийте повече от 3 чаши кафе, чай или кока кола на ден. Наблягайте на храни, богати на витамини от групите B, A, C и E, както и на желязо, магнезий, селен, флаваноиди, цинк. Три пъти на ден яжте счукан суров чесън. Консумирайте всеки ден кисело мляко с жива закваска.

Бельото – постарайте се да използвате бикини вместо прашки (последните използвайте само при специални случаи или тогава, когато тоалетът ви налага носенето им). Използването на прашки е съпроводено с риск от замърсяване на влагалището, което неминуемо ще доведе до появата на бяло течение. Предпочитайте памучното бельо пред синтетичното. Освен това, особено през зимните месеци е важно да се обличате добре и да пазите кръста си, тъй като една настинка не рядко е съпроводена и с бяло течение. Забравете за голия кръст особено в студените месеци, ако искате да опазите здравето си.

Носете удобно бельо – това е важно, особено когато сте бременна, тъй като носенето на стегнати прашки по време на бременност може да предизвика освен замърсяване на влагалището и хемороиди. Избягвайте и прекалено тесните панталони.

Да се предпазим от баналните женски заболяванияАко бялото течение е съпроводено с парене при уриниране, много често това е симптом на неприятното заболяване цистит. За да избегнете появата му освен прилагането на добра лична хигиена, удобно бельо и дебели дрехи през зимата, трябва обезателно да пиете поне по 1,5 литра вода на ден.

За лечение на гъбична инфекция можете да си приготвите вана с етерични масла. Добавете във водата 6 капки масло от чаено дърво и две капки масло от мащерка. Няколко пъти облейте гениталиите външно, а след това за десет минути седнете във ваната.

Във всички случаи, при наличие на бяло течение или други оплаквания, не пропускайте да посетите своя гинеколог. Това е най-сигурният начин да разберете дали имате нормален влагалищен секрет или се налага лечение.