Как да балансираме между работата и
здравословния начин на живот

Гергана Коджабашийска

Как да балансираме между работата и здравословния начин на животУстановяването на баланс между работа и здравословен начин на живот е доста трудна задача. Това равновесие обаче стои в основата на нашето щастие и пълноценно съществуване. Много хора пренебрегват здравето си, отдавайки се на своята кариера. Едва по – късно, когато тялото им започне да си отмъщава, започват да съжаляват за пренебрежителното отношение към организма си.

Често се оплакваме от липса на свободно време, но не рядко можем да бъдем видяни да гледаме безцелно телевизия, да преглеждаме проектите си в часовете, които са отредени за почивка, вместо да излезем на обяд, вършим задачите си за следващия ден...

Ако прегледаме биографиите на повечето известни личности, ще видим, че повечето от тях не пропускат да отбележат, че се занимават с някакъв вид спорт и издигат здравословния начин на живот в култ. Спазването на следващите няколко съвета ще ви осигури не само собственото здраве, но също така ще ви помогне да повишите ефективността си в работата, както и преодоляването на стреса на работното място:

  1. Хранете се редовно. Включвайте възможно най – често плодове в дневното си меню. Нека обядът ви не се състои предимно от пакетче солети или други сухи храни. Ако няма подходящи ресторанти до работата ви, винаги може да си донесете нещо от вкъщи. Нездравословното и нередовно хранене води след себе си не само здравословни проблеми, но и суха кожа, а липсата на витамини е една от основните предпоставки за появата на различни кожни проблеми. Как да балансираме между работата и здравословния начин на живот

  1. Отделяйте минимум 6 часа за сън. Макар че много хора обичат да работят през нощта, липсата на сън освен до сенки под очите, води и до повишена нервност, разконцентрираност и по – лесно избухване. Често е в основата на нервни заболявания.

  1. Пийте по минимум 1,5 литра вода на ден. Специалистите предупреждават, че недостатъчното количество вода в организма води до дехидратация и здравословни проблеми, най – често с бъбреците. Освен това се отразява и върху еластичността на кожата.

  1. Няколко пъти в седмицата правете упражнения. Упражненията може да са елементарни и за не повече от 10 минути, но ще забележите колко свежи ще се почувствате след като приключите с тях. Ако разполагате с достатъчно време и средства, запишете се на някакъв вид спорт, танци или йога. Практикуването им освен добро настроение ще ви донесе и по – голяма издръжливост и добри резултати в работата. Според много изследвания, 10-минутната медитация е в състояние да ви отърси от насъбралото се напрежение, както и да ви помогне да вземате правилни решения.

  1. Намалете кафето. Според специалистите, пиенето на повече от 3 чаши кафе на ден води до проблеми със съня и по – голяма раздразнителност. Оптималното решение е едно кафе сутрин и едно в ранния следобяд.

Съчетаването на работата със здравословния начин на живот изисква вашето постоянство и отговорно отношение. Заобиколете се с весели и позитивни личности, с които да обсъждате идеи и проекти за развитие. Събирайте се с хора, които ви амбицират да се промените към по – добро и вярващи във вашия успех, избягвайте вечно мърморещите, навъсени и критикуващи особи. В свободното си време излизайте сред природата, вместо да се затворите вкъщи и да гледате телевизия. Слушайте приятна и релаксираща музика. Използвайте почивката, за да се отърсите от задълженията и отговорностите. Излезте с приятели, организирайте кратка екскурзия... И не забравяйте, че най – големите идеи обикновено се раждат, докато си почиваме...