Какво обича шефът

Гергана Коджабашийска

Какво обича шефът1. Шефът обича предложенията да се подкрепят с надлежно написани факти и цифри, а защо не и малка презентация. Иначе има голяма вероятност да не оцени предимствата и просто да подмине идеята, приемайки я за посредствена, а не рядко и просто да забрави за нея.

2. Смята споделянето на пикантности около личния живот не само за липса на професионализъм, но също и за нарушаване ритъма на работния процес. Иначе казано, споделяйки поредния скандал вкъщи намалявате собствената си работоспособност, защото от една страна губите време да обяснявате, а от друга се разстройвате отново. Освен това може да направите част от колегите си съпричастни към вашето нещастие, а други да ядосате, защото имат по – важна работа от това да ви слушат. Не рядко оплакването може да доведе до разконцентрирането на целия екип.

Какво обича шефът3. Шефът не обича служителите, които идват винаги със закъснение за работа. Макар у нас да е прието, че десетминутното закъснение не е от значение, всъщност не е така. Десет минути по – късно плюс още 10- 15 минути, за да приведете бюрото си в ред, още няколко, за да разпределите задачите за деня и неусетно е минал най – малко половин час от началото на работния ден.

4. Никой не обича недоволните физиономии. Шефът ви е дал извънредна задача, а вашата реакция е видимо недоволство. /„Оф, пак ли работа...”/ В резултат след време може да получите същата реакция, когато заговорите за повишение на заплатата си.

5. Ръководителите обичат многостранно развитите личности. Когато се отвори възможност за лидерска позиция, тя ще бъде получена от служител, който се справя еднакво добре с различните задачи и при неочаквани ситуации действа адекватно.

6. Никой, особено вашият работодател не обича да бъде критикуван, особено пък пред други хора, особено ако те са вашите колеги.

Какво обича шефът7. Всеки ръководител държи на точното изпълнение на поставените задачи. Макар да заявява, че оценява предложения и идеи, много често се оказва, че всъщност не е точно така и очаква работата да се изпълни точно според неговите нареждания.

8. Ако негов подчинен има идея, шефът предпочита тя да му бъде съобщена при лична среща, не публично пред останалите служители. Публичното одобрение носи не само лидерски позиции за дадения работник, което може да е нежалателно и да доведе до завист и конфликти сред колегите, но също и да урони престижа на ръководителя, тъй като не той е автор на предложението.

Какво обича шефът9. Надали има шеф, който да не обръща внимание на външния вид, както собствения, така и на служителите си. Елегантното облекло е само още един плюс при оперделянето отношението на останалите и по – специално това на вашия работодател към вас.

10. Не на последно място, повечето ръководители обичат лъчезарните личности. Хора, които извън работното място и на парти умеят да говорят с шефа си просто като с познат. Все пак и шефа е човек.