Мечтаната работа, за която нямате подходящо образование и опит...Как да ви изберат въпреки всичко

"Превърни работата си в хоби и няма да ти се налага да работиш цял живот!" Конфуций

Гергана Коджабашийска

Мечтаната работа...за която нямате подходящо образование и опитВсеки ден отивате с нежелание на работа. Всеки ден провеждате досадни разговори, извършвате рутинна, скучна работа, звънят ви все едни и същи клиенти с все едни и същи проблеми... И продължавате да изтезавате себе си с едничкото успокоение, че в края на месеца ще получите достатъчно пари, с които да туширате надигащото се негодувание срещу безинтересното си ежедневие.

Все по – често обаче се улавяте как мечтаете да работите нещо различно, нещо, което ще ви накара да почувствате живота си по – осмислен и интересен... Виждате се как провеждате вълнуващи бизнес срещи, разговаряте с различни хора, а ежедневните ви задължения са най – голямото ви хоби... Но за съжаление нямате нито образование, нито опит за желаната от вас работа. Имате само и единствено неистово желание да се захванете с нещо, с което да се чувствате удовлетворена от себе си не само при получаването на месечното възнаграждение.

Как да намерите мечтаната работа без да имате образование или опит затова тогава?

Мечтаната работа...за която нямате подходящо образование и опит

Най – ефикасното средство в този случай се оказва написването на неповторимо мотивационно писмо. След като дълго сте обмисляли оформянето му и най – накрая сте готови, следва най – интересната част, а именно:

1. Намерете email на фирмата, в която искате да кандидатствате. Не е задължително това да е адресът за връзка с отдел Човешки ресурси, даже е препоръчително да бъде адресът за комуникация с клиенти. Така може да сте почти 100% сигурни, че съобщението ви поне ще бъде прочетено.

2. Поставете мотивационното си писмо директно в частта за написване на писмо. Ако го изпратите като прикачен файл има голяма вероятност служителят, отговарящ за входящите писма да няма време да отвори файловете ви и така всичките ви усилия ще отидат напразно. Освен всичко друго, написано по този начин, писмото позволява да напишете по – свободен текст и да не се придържате стриктно към спазването на правилата за написване на мотивационно писмо.

Мечтаната работа...за която нямате подходящо образование и опит3. Прикачете файлове или поставете линк към своето портфолио, на което сте публикували свои авторски материали – статии, проучвания, проекти или ваши модели на дрехи, колажи на снимки или др. в зависимост от това за каква позиция кандидатствате.

Много хора не искат да изпращат свои разработки страхувайки се, че идеите им ще бъдат откраднати без това да доведе до постъпването им на работа. Дори и да има известна вероятност това да се случи, рискът все пак си струва. А и ако наистина имате талант, повечето мениджъри ще предпочетат да извлекат по – големи ползи за своето предприятие от това да се възползват единично от вашите умения. Така, че прежалете част от творенията си и ги направете достояние на повече хора.

Естествено, в хода на написването на мотивационното писмо, вмъкнете всички дейности, които сте извършвали и които имат някаква макар и минимална връзка с работата, за която кандидатствате. Добавете литература, която сте чели във връзка с тази професия, а ако не сте, побързайте да си набавите достатъчно информация за нея.

Мечтаната работа...за която нямате подходящо образование и опитКогато кандидатствате за работа, за която нямате стаж или нужното образование, бъдете готови да работите за каквото и да било заплащане поне в началото. Опитът, който ще натрупате е безценен и си струва.

Добавете автобиографията си към документите, които изпращате. Така ще предоставите информация за останалите си умения, което може допълнително да увеличи възможностите ви за успех.

За да имате по – голям шанс в намирането на желаната работа, не се ограничавайте в избора на предприятие. Кандидатствайте в няколко фирми от един бранш.

И ако наистина мечтаната професия е вашето призвание, то резултатите няма да закъснеят!