9 стъпки към дълголетието

Силвия Кабаиванова

9 стъпки към дълголетиетоВсеки иска да живее добре и въпреки че всеки разбира това по различен начин, най-важно е доброто здраве, благодарение на което можем да се радваме на всичко останало в живота. Изследователят и журналист Дан Бютнър изследва регионите по света с концентрация на дълголетници и в една чудесна книга "Истината за дълголетието" описва подробно девет препоръки за здраве и дълголетие.

1. Движете се и бъдете активни, но без да го правите насила и без излишно напрежение. Ходете пеш, направете си градина или ходете на йога.

2. Намалете калориите. Един от начините за това е да спрете да се храните, когато стомахът ви е пълен 80%. Ето няколко трика, които ще ви помогнат да спазвате този съвет:
- Правете така, че храната да изглежда повече - добавяйте към сандвича си маруля, домати и други зеленчуци, които ще го направят по-обемен, но няма да внесат допълнителни калории
- Използвайте малки съдове за храната
- Сипвайте си само веднъж, не се връщайте да добавяте в чинията си още ядене
- Хранете се бавно
- Яжте рано и се съсредоточете върху храната, не правете нищо друго

3. Яжте повече плодове и зеленчуци и избягвайте месото и обработените храни. Препоръчително е да се ядат зеленчуци от четири до шест пъти на ден. За тази цел оставяйте плодовете и зеленчуците на места, където да ги виждате - например в красиви фруктиери в хола или където прекарвате най-много време. Яжте всеки ден ядки. Наблягайте на варивата.

4. Пийте червено вино в умерени количества - по една чаша всеки ден, най-добре в комбинация с ядки.

5. Поставяйте си цели. Усвоявайте нови умения - заемете се с изучаването на чужд език или музикален инструмент. И двете са сред най-полезните неща, чрез които ще запазите ума си бистър.

6. Намирайте време да се разтоварвате - намалете шума около себе си, медитирайте от 10 до 30 минути дневно.

7. Бъдете съпричастни. Навсякъде по света столетниците в добро здраве са вярващи.

8. Нека семейството бъде най-важно за вас. Играйте с децата си, поддържайте брака си, почитайте родителите си.

9. Прекарвайте поне половин час дневно с хора, с които ви е приятно да общувате. Бъдете мили и усмихнати.