Боровинките помощник при борбата с килограмите

Боровинките помощник при борбата с килограмитеСпазващите диета трябва да започнат да ядат боровинки, тъй като те намаляват броя на мастните клетки в тялото с до 75 на сто, установиха американски учени.

Те открили, че боровинките могат да разрушат съществуващите мастни клетки и да предотвратят формирането на нови, което ги превръща в силно оръжие в борбата с излишните килограми.

Боровинките, които вече бяха определени като суперхрана заради способността им да предотвратяват сърдечни заболявания и диабет от втори тип, съдържат високи нива на полифеноли - групи химически вещества, които са полезни за здравето. Изследванията показали, че полифенолите могат да намалят броя на мастните клетки в тялото със 73%, ако се приемат в големи дози, и до 27% - в малки дози, съобщиха учените.

Използвайки тъкани от мишки, учените изследвали последиците от полифенолите в боровинките за борбата с развитието на мастни клетки, както и за липолизата - разрушаването на мастните депа в тялото. Боровинките помощник при борбата с килограмитеРезултатите показали, че най-високите дози полифеноли от боровинките карат липидите в тъканите на мишката да намаляват със 73%, като дори най-малката доза намалява количеството липиди в тъканите с 27%.

"Резултатите са обещаващи, но трябва да изследвали тази доза при хората, за да се убедим, че няма да има странични ефекти и да видим дали дозите са ефективни", заяви авторката на изследването Шиуани Могхе.
БГНЕС