Стоките менте – как да ги различаваме от оригиналните


Стоките менте – как да ги различаваме от оригиналните Според специалистите, България се е превъвнала в депо на стоки – менте. От тук те се разпределят по канали за останалите европейски държави и разбира се – заливат нашия пазар. Докато преди обаче се продаваха по пазарите, вече можем да намерим фалшиви чанти Gucci по магазините, онлайн в български сайтове и в eBay. Много често подлъгани от „голямо намаление”, „разпродажба” и т.н. ние решаваме да рискуваме да си купим чантата на Гучи, която в последствие се оказва фалшификат. Някои търговци са наясно, че тези трикове не минават при всеки клиент и пускат фалшивите стоки на по-ниска цена като оправдават това, с факта, че са кофискувани на митницата или са били бракувани заради малки дефекти. Обикновено тези търговци извършват търговията в гаражи, апартаменти и то нелегално, печелейки доверието на клиентите си, обяснявайки, че имат стоките, заради „връзки в митницата”и т.н.

Доверчивите купувачи губят много от този вид покупки. Загубата не се изразява толкова във факта, че стоките имат претенции да са оригинални, а не са, колкото в тяхното качество. Стоките менте често се скъсват още след седмица, някои от тях изгубват форма след първото пране и което е по-лошо – някои стоки могат да бъдат опасни. Тъй като производството на фалшиви стоки не се контролира по никакъв начин и те се вкарват по нелегални пътища, често клиента се озовава с дреха, която е боядисана с много вредна боя, която бързо се отмива или пък с чанта, чиито метални части съдържат никел и други опасни метали, предизвикващи алергична реакция. Обикновено ментетата са на космическо разстояние от реалните продукти на модните къщи, конците им се разнищват за отрицателно време, кожата се бели, циповете отказват да работят. Така купувача дава пари два пъти. Веднъж, за да си купи някакъв боклук и втори – за да го подмени с нов.

За съжаление, вече се подправят не само дрехи, обувки, аксесоари, а също така и козметика, лекарства и дори кафета от по-високият клас.

Някои хора съзнателно купуват стоки – менте, без да виждат нищо лошо в това. Важното е дънките да са Gucci, тениската Armani, а маратонките –Adidas, няма значение в кой нелегален цех с евтина работна сила са шити и кога ще отидат в кофата за боклук.

Как да различаваме фалшификатите?

На първо място – никога не купувайте лекарства от интернет. Най-опасните ментета се продават именно там, а хапчетата за отслабване, съдържащи опасни съставки са номер едно по фалшифицитане.

Ако имате възможност пазарувайте от онлайн магазините на съответните марки. За да можете лесно да разберете дали дадени чанти или дрехи са истински, следвайте нашите указания.

Как да различим фалшивите продукти на Gucci от оригиналните?

Ако чантата е оригинална символът на марката, двойното G, присъства навсякъде по нея, в подплатата, циповете и токите. Подплатата е направена от висококачествен плат и принта е симетричен.

Стоките менте – как да ги различаваме от оригиналнитеСтоките менте – как да ги различаваме от оригиналните

В ляво — подплата на чанта менте. В дясно — подплата на оригинална чанта.

Коженото етикетче с лого и сериен номер е от гладка кожа, същата като на самата чанта.

Стоките менте – как да ги различаваме от оригиналните

Стоките менте – как да ги различаваме от оригиналните

Кожени етикети на чанти менте.

Стоките менте – как да ги различаваме от оригиналните

Стоките менте – как да ги различаваме от оригиналните

Кожени етикети на оригинални чанти.

Торбичката, с която идва чантата също има качествена подплата и етикетче от вътрешната част.

Стоките менте – как да ги различаваме от оригиналнитеСтоките менте – как да ги различаваме от оригиналните

В ляво — подплата на торбичка менте. В дясно — подплата на оригинална торбичка.

Етикетът има сериен номер, който трябва да съвпада с този на коженото етикетче на чантата, също така можете да го проверите за автентичност на сайта на Gucci.

Как да различим фалшиви продукти на Chloe oт оригиналните?

Стоките менте – как да ги различаваме от оригиналните Когато решите да си купувате Chloe от онлайн магазин можете да разберете дали една дреха е фалшива, ако имате представа от моделите на марката. Често продавачите вземат ментета на Pucci и Peter Som и им слагат етикети Chloe.

Автентичните дрехи на Chloe се продават с кръгъл, хартиен етикет и етикет с инструкции за пране и поддръжка. Кръглият етикет е направен от висококачествена, плътна хартия и върху него е изписано с красив шрифт „Chloe”. Той съдържа следната информация: сериен номер, име на продукта и цвят изписани на френски, размер от френската номерация (ако има размери и с английска и американска номерация, значи дрехата е менте) и етикет с подробно съдържание на материала, от който е правен плата и инструкции за почистване, понякога изписани на японски.

Стоките менте – как да ги различаваме от оригиналнитеСтоките менте – как да ги различаваме от оригиналните

Етикети на дреха менте с марка Chloe.

Ето два примера за ментета: етикетът и серийният номер са фалшиви. Серийните номера на автентичните Chloe започват с номер на годината на колекцията, от която е дрехата и букви, маркиращи сезона, напримерн 7SSA10 – 7S422 (2007 Spring/Summer collection). Ако на етикетът има изписани различни размери, зачи дрехата е менте. На тези етикети е забравен серийният номер, има изписани няколко размера и липсва етикет с инструкции за почистване и поддържане.

Стоките менте – как да ги различаваме от оригиналнитеСтоките менте – как да ги различаваме от оригиналните

Етикети на оригинални дрехи с марка Chloe.

Как да различим фалшиви продукти на Armani oт оригиналните?

Линиите на Georgio Armani са 11, но най-достъпните и разпространените в търговската мрежа са: A/X Armani Exchange, Armani Jeans, Emporio Armani, Giorgio Armani (Black Label) и Armani Collezioni. Най-лесният начин за различаване на менте от оригинал е логото с орел. Оригинално, то присъства само и единствено в колекциите на Emporio Armani. Поставено е на вътрешният етикет и понякога като щампа на тениска, но малка и дискретна. При дрехите менте, това лого присъства в облеклата от всички линии, дори понякога и върху подплатата на костюмите от линията Giorgio Armani Black Label, което със сигурност ви гарантира, че дрехата е менте.

Парфюми ментета.

Фалшификатите винаги се различават по аромат от оригиналните парфюми. Миризмата им издържа не повече от час. Внимателно огледайте дали се различават на цвят, често фалшификаторите използват дори мастило, за да докарат на цвят ментето, след което при пръскане по дрехите остават петна. Внимателно огледайте кутията, в която идва, търсете правописни грешки, разлика в шрифта и грешно изписани лога. Понякога опаковката е завита в евтин, прекалено шумящ целофан или в прекалено плътен и дебел – признаци на менте. Оригиналните парфюми винаги имат кутии по мярка, никога не са опаковани в по-голяма кутия. Ако флаконът дрънка в кутията, значи е менте. Ако шишето не е гладко, а с мехурчета и капачката не приляга към флакона, значи парфюмът е менте.

Снимки: eBay Reviews & Guides