Атия Хан - модна икона, прикрита зад хиджаба


Да, тя е набожна жена, но в никакъв случай не е обикновена. Мнозина наричат Атия Хан "първия супермодел на Пакистан". Нейното лице преди две десетилетия било облепено по билбордовете и рекламните пана в цялата страна. След като обаче тя навършила 21, решила да се отдаде на Суфизма- мистичното ислямско течение, посветено на божествената любов и развитието на сърцето.

Нейният духовен обратен завой бил несъвместим с досегашния й начин на живот. Всички нейни почитатели, които гледали на нея като на бунтовник и кралица на красотата, останали изумени.

"Защо женската енергия трябва да бъде разделяна на две? Защо една жена трябва да бъде или Дева Мария, или уличница?", попита пакистанският супермодел. "Защо да не може жените да се развиват в различни сфери и да бъдат горди от това, което са постигнали в тях? Не разбирам това", заяви пред репортери Хан.

В момента Атия е разведена майка на две деца, която все още е близо до подиума, но все пак се крие зад плътния хиджаб- мюсюлманската забрадка за покриване на главата. Въпреки, че носенето на хиджаб не е традиция в Пакистан, този вид забрадки набират популярност доста бързо. "Бях много, много модерен човек преди хиджаба. Днес може да се каже, че съм по средата. Все още се опитвам да разбера какво стои зад него и какво всъщност представлява вътрешният хиджаб. Искам да кажа, че се опитвам да разбера как мога да се държа така, че хората да не остават с грешното впечатление", сподели пакистанската модна икона.

Впечатлението, което тя иска да остави у зрителите, е всъщност силата на женския дух, прикрита зад черната забрадка. За тази цел Атия използва нейния елитен нощен клуб, с който тя възнамерява да остави трайна следва в пакистанската история на модата. "Това, което наистина искам да покажа, е силният женски дух зад хиджаба. Правя го, защото когато човек се досети за забрадката, си мисли, че жената, която я носи, е репресирана и мачкана. Целта ми е да разруша тези стереотипи", категорична бе Хан.

Нейната най-нова колекция дебютира по време на Ислямската седмица на модата в Малайзия и в момента тя се подготвя за редицата предстоящи модни събития в Пакистан. Както винаги, тя със сигурност ще добави неповторимия си стил на модерната и същевременно набожна жена на световната модна сцена. БГНЕС