Лещите – знак за равенство между мода и здраве

Модерни или здрави? Това е дилема, пред която все по-често се изправя съвременният човек. От една страна динамичното ни всекидневие изисква да изглеждаме добре навсякъде и по всяко време. Но от друга, това често се постига след компромис със здравето ни – прекалено високите обувки или тънките дрехи през зимата са само част от примерите за това.

Лещите – знак за равенство между мода и здравеНо може би най-често този “двубой” се проявява в грижата за здравето на очите. Разбира се, в днешно време производителите на дипотрични очила предлагат богат избор от модели, цветове и форми, така че и най-претенциозните им клиенти да намерят своя стил. Въпреки това, все още има хора, за които очилата са досадна и неприятна вещ. Но пренебрегването на проблемите със зрението може само да ги задълбочи. Затова най-доброто решение за тези хора е да се спрат на подходящи лещи. Изборът на лещи е много важен, защото не всяко око може да се приспособи към всички видове лещи.

Но освен че подобряват самочувствието, те имат и много други предимства пред диоптричните очила. Липсата на рамки, например, дава възможност за по-широко зрително поле, т.е. човек вижда по-голяма част от заобикалящото го пространство. Това е така, защото контактната леща е непосредствено до роговицата на окото, докато корекционното стъкло на очилата е по-далече от нея. При пациенти със силно изразено късогледство, далекогледство и астигматизъм се получава по-добро зрение с контактни лещи в сравнение с очилата. Не се получават отблясъци, които са типчни за стъклата на очилата, особено ако са без антирефлекс. Няма го и неудобният натиск на рамки върху носа или зад ушите. Допълнително удобство създава фактът, че контактните лещи не се разместват, не се запотяват  при температурни разлики и не се мокрят при дъжд.

С цветните контактни лещи – с диоптър или без, можем да променим цвета на очите си и по този начин да бъдем винаги различни и загадъчни. Ако все пак не можем да свикнем с лещите за постоянно, можем поне да ги редуваме с очилата, за да бъдем и по-оригинални.

Също както при очилата, лещите задължително трябва да бъдат предписани от специалист офталмолог. Той ще вземе предвид не само това каква корекция на зрението е необходима, но и вида лещи, които биха били най-добри за пациента. Разнообразието при лещите е може би по-голямо дори от това при очилата. Те могат да са твърди или меки, еднодневни, седмечни, месечни или годишни. Различават се също и според водното съдържание. Именно затова консултацията с офталмолог е абсолютно задължителна преди поръчката на първите лещи. Той ще направи обстоен очен преглед, който включва изследване на зрението, прозрачността на очните среди (роговица, леща и стъкловидното тяло), оглед на очното дъно, измерване кривината на роговицата и тестове за състоянието на слъзния филм. След като свикнете с първите лещи без консултации със специалист ще можете да си закупувате от същите постоянно.

Лещите – знак за равенство между мода и здравеЕто и още нещо хубаво за лещите – след първоначалната консултация с офталмолог, можете да си поръчате предписните ви лещи по интернет. При избора на очила пробата е задължителна – те трябва да са ви удобни и да се харесате с тях, а това често изисква време и обиколка на повече оптически магазини. А цялото разнообразие от лещи на най-добрите произведители можете да откриете в интернет. На сайта www.lensonline.bg, например, ще намерите актуални промоции за всеки сезон, много добри цени, както и допълнителна полезна информация за използването и съхранението на вашите контактни лещи. Ще ви доставят лещите направо вкъщи и ще ги платите при получаването. Това определено е бърз и удобен начин да поставите знак за равенство между мода и здраве без да правите компромис.

Снимки:

1. На сайта www.lensonline.bg ще намерите голямо разнообразие от контактни лещи, както и полезна информация за поставянето и съхранението им.

2. Цветните лещи придават нестандартност и загадъчност на погледа.

Фото: www.lensonline.bg


Четете повече във Fashion Lifestyle Magazine