Заблуди от трапезата


Заблуди от трапезата Всички сме чували, че зехтинът е здравословен, а маслото - вредно. Това обаче не е вярно. Учените оспорват много от тезите за отделните храни и ги определят като митове, други обаче потвърждават. Ето няколко примера:

Хората, които с удоволствие похапват телешко, свинско или агнешко по-често заболяват от рак или получават инфаркт в сравнение с онези, които предпочитат пиле или риба. В момента учените търсят отговор на въпроса: кое прави "червените" меса толкова вредни. Докато не се намерят причините за това твърдение, може да се предполага, че то не е вярно и че страстните месоядци заболяват поради други лоши навици. За да се избегне рискът обаче, най-сигурно е да похапвате пържолки най-много веднъж седмично.

Внимавайте със скарата!

Вярно е обаче едно друго твърдение: при печенето на въглища в месото се образуват канцерогенни вещества. Това обаче важи и за дългото пържене в тигана, при което се образуват друг вид, но също предизвикващи рак вещества. Онези, които обичат да хапват скара или препечено месо, по-често заболяват от рак на дебелото черво или стомаха. Не се знае колко по-голяма е опасността, която крие печеното на скара месо, но при всички случаи е желателно препичането на месото да се избягва.

Заблуди от трапезата Бедните на мазнини храни допринасят за добрата фигура. Де да беше толкова лесно! Разбира се, хората, които са изключили от менюто си сметаната например, отслабват. Но този резултат се постига, само ако за сметка на това в чинията ви не присъстват постоянно картофите например. Някои хора отслабват, ако не ядат мазни храни, други - само ако ограничат въглехидратите. Трябва да знаете едно: няма патент за отслабване, който да е валиден за всички.

Представата, че животинските мазнини, сметаната и маслото водят до запушване на артериите и така до ранна смърт, е дълбоко залегнала в главите на повечето от нас. Това обаче е абсолютна заблуда. Замяната на мазнините с макарони, ориз или хляб изобщо не променя нещата за кръвоносните съдове. Зехтинът отдавна вече не е смятан за полезен за сърцето заместител на маслото. В момента много актуално е олиото от рапица. Но все още няма доказателства за здравословното му влияние.

Внимание! Опасни мазнини!

Въпреки многото спорни теории за мазнините, учените са единодушни по един въпрос: наситените мастни киселини предизвикват артеросклероза и сърдечен инфаркт. Вредни за здравето мазнини съдържат пържените картофи, чипсът, тестените изделия и готовите супи, както и маслото.

Заблуди от трапезата Твърдението, че фруктозата е по-полезна от обикновената захар, също не е вярно. Фруктозата влияе по-бавно от обикновената захар върху повишаването на нивото на кръвната захар, но се преобразува по-бързо от организма в мазнини и причинява проблеми с храносмилателната система. В големи количества фруктозата е също толкова вредна, колкото и захарта.

Древният мит, че на ден трябва да се пият 2 литра вода, се оказва наистина вечен. И то въпреки че учените още не са открили източникът на тази теория. С храната обаче се поема толкова течност, че не е нужно да се пият допълнително още 2 литра вода. Достатъчен знак е чувството за жажда, а бирата също може да се числи към дневната доза течности. ДЦ/ЙЙ/ДПВ