Йогата прави чудесаЙогата прави чудесаПрактикуването на йога може да замени медикаментите за лечение на всякакви психически разстройства, пише DW-World. Това твърдят учени от Бостънския университет, провели първо по рода си изследване за влиянието на йога върху психиката.

В продължение на няколко години медицинският факултет на Бостънския университет провежда експерименти, които доказали значително повишаване в мозъка на гама-аминомаслената киселина, съкратено GABA, след практикуване на йога. Тази аминокиселина е основен потискащ невротрансмитер, или медиатор, от който зависят спокойствието, ведрото настроение и добрата умствена концентрация, казват учените. Недостигът на GABA се свързва с ред психически разстройства и депресивни състояния, дори мускулни спазми и гърчове.

Йога вместо антидепресанти

Учените от Бостън - екип от психиатри, невролози и лекари с ред други специализации - са установили положителния ефект на йога върху нивата на GABA, използвайки магнитно-резонансни техники. Те са сравнили количествата аминокиселина у групи, практикуващи йога, с нивата у групи, които са практикували друг вид физическа активност.

Йогата прави чудесаИзследователите са категорични, че едночасови сесии на каквато и да било форма на йога водят до увеличаване на количествата аминокиселина с поне 27 процента и облекчават симптомите на депресия и епилепсия. Другите видове физическа активност не са имали същия ефект.

За много хора, които редовно се занимават с йога, терапевтичният ефект на древните практики не е новина, която ги изненадва. Но новите научни доказателства могат да променят радикално начина, по който се третират психическите разстройства. Учените от Бостън са убедени, че практикуването на йога може да замени лечението с антидепресанти и други синтетични субстанции, някои от които имат опасни странични въздействия.

Д-р Пери Раншоу, един от ръководителите на изследването, казва следното: „Разработването на евтина, широко приложима йога терапия, която няма отрицателни странични въздействия и намалява ефикасно симптомите на психическите разстройства, свързани с ниски нива на GABA, ще има изключителна стойност за широката публика.”

Според екипа учени три часа занимания с йога на седмица са достатъчни, за да се елиминира нуждата от тежки антидепресанти и други отпускащи лекарства. Резултатите от това изследване могат да имат наистина мащабни последици. По данни на Световната здравна организация психическите разстройства са един от най-големите здравни проблеми - те представляват 15 процента от всички заболявания.

Йогата прави чудеса