Как да се предпазим от спазми във водата


Как да се предпазим от спазми във водата Тези, които се занимават с плуване, знаят, че никой не е застрахован от спазми във водата. Ако това се случи докато сме в басейна, трябва само да се доберем до душа и да се стоплим.
Но ако сме в морето или реката...

Мускулните спазми възникват поради редица причини: непроизволно съкращаване на мускулите, съпроводено с рязка болка, недостиг на калий или калций в организма, нарушени обменни процеси, остеохондроза на гръбнака, когато се нарушава нервната циркулация и кръвоснабдяването на мускулите и т.н.

За да се предотврати проявата на спазми трябва да се изучи тяхната причина. За тази цел трябва да се обърнем към терапевт, който ще ни насочи към травматолог, ортопед или ендокринолог.

Често причините за спазми са по-прости – дюстабан и т.н. фактор на закрепения рефлекс (когато веднъж изпитал мускулен спазъм човек започва да се страхува от него).

Как да се предпазим от спазми във водата Студената вода и резките промени в температурата са провокиращи фактори за възникването на спазми и затова на хората, склонни към това явление, трябва да избягват студените водоеми и плуването на дълбоко.

Под въздействието на алкохола спазмите могат да възникнат и в по-топла вода. Дори в топлата вода, която не превишава температурата на тялото вие губите топлина много по-бързо, отколкото на въздух.

Как да си помогнем
Преди всяко къпане направете кратка загрявка, няколко свивания и изправяния на краката, лек самостоятелен масаж на прасците, глезените и кръста. Целта е да се затоплят мускулите, т.е. малко да се разширят захранващите ги кръвоносни съдове.

Ако все пак се появи спазъм, ще ви помогне рязкото убождане с нещо остро - безопасна игла, карфица или ако нямате такава, рязкото натискане с пръст (прави се няколко пъти) на мястото на болката.

Опасността при къпането не е предизвикана от самия спазъм, а от страха и объркването, предизвикани от внезапната болка в ръката, крака или гърба. Главното е да не се паникьосвате, а да се опитате да стигнете до брега.

Източник: здраве.bg