5 мита за здравето на зъбите

Няколко мита за здравето на зъбите Много хора смятат, че разбират от стоматология достатъчно, за да могат да преценят рисковете от едно или друго състояние на зъбите и устата. Затова и съществуват няколко широко разпространени "истини", превърнали се в митове, свързани с лечението и поддържането на зъбите. Предлагаме ви някои от тях.

1. Смачкана таблетка аспирин или памук със спирт, поставени върху болния зъб, моментално премахват болката.
Това дори не е просто мит, а опасна заблуда. Описаните химически вещества, попадайки върху лигавицата, я застрашават с изгаряне, което ще се прибави към зъбобола, който, разбира се, няма да изчезне.

2. Миенето на зъбите със сода е прекрасно избелващо средство.
Избелването на зъбите е специална процедура. Миенето със сода се равнява на употребата на шкурка върху зъбите. Содата е твърд абразив, който нарушава зъбния емайл и ще ви изпрати съвсем скоро в стоматологичния кабинет.

3. След изваждането на зъб устата трябва да се изплаква колкото се може по-често с дезинфекциращи разтвори.
Изплакването е необходимо, но по-добре е разтворът да се задържа в устата. Ако твърде често се изплаква раната, може да се измие съсирената кръв, която осигурява успешното заздравяване. Така че по-добре е това място да не се докосва и третира въобще 2-3 дни.

4. Няма смисъл да се лекуват млечните зъби – те все едно ще паднат.
Те ще паднат, разбира се, но преди това може да навредят на венците и новите зъби ще израснат вече болни. Затова трябва да се лекува всичко, което се нуждае от лечение.

5. Всичко сладко разваля зъбния емайл.
Това не е точно така. Последни изследвания показват, че например черният шоколад е дори полезен за зъбите. В какаото пък са открити противомикробни вещества, предпазващи зъбите от кариес. Но всичко трябва да бъде с мярка. Ако не искате да се откажете от сладките напитки, стоматолозите препоръчват те да се пият през сламка, за да се намали до минимум контакта на течността със зъбния емайл. здраве.bg