Защо жените боядисват косата си и какво говори
цвета на косата за тях


* Подходът към боядисването и цвета на косата - резултати от европейско изследване, проведено от NIVEA Hair

Нивея-косаНад 80% от eвропейките боядисват косата си, а последното
проучване, проведено от NIVEA Hair, разкрива причините, които стоят зад
избора на определен цвят .

Блондинките се забавляват повече? Ако сте европейка най-вероятно мислите така!

Русият цвят се оказва най-популярния във всички изследвани страни, което отразява психологическото влияние на добре познатите стереотипи, свързващи блондинките с лъчезарност, женственост и забавления.

Полемиката за брюнетките

Тъмно кафявата или черна коса типично се асоциира с горещи и
темпераментни личности. Нивея-косаБрюнетките са възприемани като фатални жени с
поведение на изкусителки, страст към живота и пламенен характер. Въпреки
това, изследването набляга на факта, че предубежденията за брюнетките могат да варират значително от едната до другата крайност. Те едновременно са считани за мистериозни и отегчителни, задълбочени и въпреки това повърхностни, интелектуалки и същевременно неопитни.

Какви са подбудите за смяна на цвета на косата?

43% от блондинките и 64% от брюнетките в Европа изтъкват “белите коси” като основна причина за боядисването си. 33% от изследваните блондинки твърдят, че боядисват косата си за да “изглеждат по-атрактивни”, а 25% от брюнетките, заявяват, че целят да „подобрят естествения си цвят”. Италианките са по-склонни да боядисват косата си, за да покрият белите коси, докато полякините и германките посочват “по-атрактивната визия” като основната причина за боядисването.

Нивея-косаИспанките по пътя на самоусъвършенстването

При Испанките ключовият мотив за смяна цвета на косата е преобразяването, чрез което постигат подобрено усещане за собствения “Аз”, усъвършенстване на външния вид и повишаване на самочувствието.

Последователките на модата – германките поемат щафетата

Германките са по-загрижени от техните европейски съседки за поддържането на модерния цвят на косата си, докато италианките, учудващо, имайки предвид стереотипното въприемане на нацията им като модерна и налагаща тенденциите, са най-малко загрижени за придържането към модните тенденции, свързани с цвета на косата.

Нивея-косаБоядисване при фризьорския салон или в комфорта на дома ви: кой е вашия избор?

В Европа най-популярният начин за боядисване на косата е във фризьорския салон. Испанките (64%) и италианките (64%) са най-склонни да използват услугите на професионалист за промяна на цвета на косата си. Полякините (39%) и британките (38%) е по-вероятно да боядисват косата си в домашни условия.

Изследването е съществено за осъзнаването на женския подход към навиците за боядисване на косата, както и към цвета на косата. То има сериозен принос към развитието на двете нови серии на NIVEA - NIVEA Color Crystal Gloss и NIVEA Blond Gloss, които успяват да отговорят на специфичните нужди на жените с боядисана коса.