УДЪЛЖАВАНЕТО НА КОСА – лесна реалност и ежедневие


Рени Мазникова

Удължаване на косатаКолкото и невъзможно на пръв поглед да звучи идеята, че за един час можете да имате вече дълга коса – това е напълно реализируемо.

Всяка съвременна жена би искала да има перфектна коса, която да моделира в стил и прическа според определения случай или настроение. Съвременните технологии за удължаване и сгъстяване на косата дават възможност на жените сами да избират дължината, обема и цвета на косата си.

И като се има предвид, че според статистиката мъжете харесват повече дългокосите жени, предполагам вече се замисляте дали пък още днес да не отидете на фризьор, който да се заеме с промяната ви.

Стане ли въпрос за красотата, днес почти всичко е възможно. И разбира се има добро решение за вашите мечти.

Проучванията показват, че 80 % от мъжете асоциират късата коса с агресията и строгостта, а дългата коса остава символ на жеснствеността, спокойствието и покорството. Сега ще кажете, че повечето модели са с къси прически...да, така е, но след това задължително възвръщат загубените си коси. Деми Мур например се е съгласила да си обръсне главата във филма „Редник Джейн ” срещу хонорар с космически размери.

Напоследък удължаването на косата е нещо съвсем нормално и все повече жени прибягват до тази мярка за да осъществят мечтите си. Повечето споделят, че никога не могат да имат желаната дължина на косата, колкото и време да я чакат да порасне. Преси, сешоари, маши, изрусяване и то в количествени дози явно съсипват косата и тя загубва способността си да изглежда лъскава и здрава . Започва да се къса и скоро си казвате „сбогом”.

Спасителният вариант е насреща- веднага се пристъпва към екстеншън. Не само жени с проблемни коси обаче решават да пристъпят към тази процедура. Удължаването на косата вече не е лукс или крайна мярка . Напротив! Съвсем нормално е да имате повече и по-дълга коса на главата си, както е нормално например сутрин да се гримирате преди да тръгнете на работа.

Удължаването на косата е процес на прибавяне на коса към вашата собствена. Препоръчително е да се извършва от професионален стилист, който не само да направи удължаването на косата, но и да спомага за поддръжката и.

Важен момент в избора на коса за удължаване е кой начин ще бъде предпочетен. Има няколко основни метода за поставане на екстеншън – с клипси, капси, с кератин и чрез зашиване за самата коса на клиентката. Освен това тряба да е ясен и въпроса дали искате косата да бъде от 100% естествен косъм или да бъде синтетична.

Естествените коси са доста по-скъпи от синтетичните, но за сметка на това са по-дълготрайни като качество и време на ползване. Екстеншъните от естествен косъм могат да бъдат третирани по всякакъв начин – с преса, маша, сешоар, дифузер, дори могат да се боядисват, за разлика от синтетичните коси.

Има и различни видове коси за удължаване. Някои клиентки предпочитат коса на треса/лента/, а други избират кичурно удължаване посредством залепване. Съществуват и различни дължини на удълженията. Най-често предпочитаните размери са 50-55см и 65 см.

Ако сте решили да бъдете с удължения от треси, около 120-150 грама коса ще ви бъде достатъчна като се вземе предвид и гъстотата на вашата собствена. Често предпочитание е и поставянето на доста повече коса от обикновеното с цел постигане на драстична разлика във визията. Но ако сте се ориентирали към кичури с кератин – добре ще бъде да сложите около 150-200 броя.

Коса поставена с клипси/фиби, щипки/ - можете да сваляте и слагате по всяко време и сама.
А ако сте избрали метод с капси или чрез зашиване трябва да знаете, че поддръжката на тази коса е задължителна през месец. Нищо че е поставен трайно по този начин, екстеншънът започва да се смъква с течение на времето, а и вашата коса да не забраваме че расте, което задължително ще ви коства да си запазите час при фризьора.
Следва повдигане или презашиване, за да изглежда косата и прическата в нормален вид. А ако сте се спряли на кичури с кератин трябва да знаете,че вграждането им е за период от около 5-6 месеца, след което също се налага профилактика.

Удължаване на косата чрез зашиванеУдължаване на косата чрез зашиване

Удължаване на косата чрез зашиванеУдължаване на косата чрез зашиване

Като най-безвреден метод за удължаване и сгъстяване на косата се счита този с клипсите. Това са своеобразни тик-так шноли със силиконови участъци, които се зашиват за самата треса и посредством които екстеншъна се закрепя здраво за косата на клиентката в нейната основа в близост до скалпа.

На последно място, но не и по важност е изборът в ценово отношение на косата за удължаване.
Иберете си коса, прегледайте и с какъв бюджет разполагате, защото ще са ви нужни и средства за поддръжка. Не се харчете с хиляди за коса, не е оправдано. Но и не очаквайте хубава коса за стотина лева. По-добре да си закупите качествена коса на по-висока цена, от колкото да платите по-малко и след кратко време да се окаже че от косата няма и спомен.
Хубава и трайна коса можете да закупите и за 200-300 лв.

И така, вече сте с красива и дълга коса, а самочувствието ви е в перфектна форма. Остава да се научите само как да се грижите за удължената си коса и да я запазите в добър вид.