Понякога памукът може да бъде враг на кожата


Понякога памукът може да бъде враг на кожата Памукът може да бъде вреден за кожата, твърдят експерти, които подкрепят мнението на американския дерматолог Денис Грос. Според него памучното спално бельо е вредно за тези части от кожата, които са в допир с него, т.е. най-вече за кожата на лицето.

Според дерматолога, използването на памучно спално бельо води до различни негативни последствия: "Да се спи върху памук, означава да се създават преждевременни бръчки и да се състарява кожата".

Ученият обяснява това по следния начин: по време на сън човекът създава налягане върху възглавницата и по този начин травмира кожата. А ако калъфката е памучна, това задълбочава проблемът, тъй като се извършва триене между повърхността на възглавницата и кожата на лицето.

Стареенето на кожата възниква и поради загубата на колаген, който по време на сън се попива от памучната калъфка.

Някои експерти смятат, че негативните ефекти на памука върху кожата на лицето са незначителни в сравнение с вредата от тютюнопушенето или продължителното пребиваване на слънце. Това несъмнено е така, но днес, когато много хора са загрижени за своето здраве, дори малко значителните фактори придобиват голямо значение, особено когато става дума за съня, коментира Би Би Си.

Човек прекарва в леглото около 1/3 от живота си и затова е разумно той да се погрижи за своя отдих, в това число разбира се и за спалното си бельо.

Денис Грос препоръчва да се използват копринени чаршафи и калъфки, тъй като коприната попива по-слабо течностите, а това означава, че кожата ще остава по-влажна по време на сън. здраве.bg

Понякога памукът може да бъде враг на кожата