Митове и истини за красотата

Борислава Борисова

Митове и истини за красотата В днешно време ние сме заобиколени със списания, реклами и хора, които ни дават козметични съвети как можем да сме здрави и красиви, да предотвратим увреждането на кожата, косата и др. В този бум на информация често не можем да отсеем истина от мит и да преценим, кое е добро и кое – лошо за нас. Изброените по-долу митове и истини са само малка част от всички останали, но ще ви помогнат да избегнете следването на някои от фалшивите съвети, които ви дават майки, колеги, приятели.

Мит 1: Черните точки се появяват в резултат на непочистена добре кожа.
Истина: Черните точки може да съдържат мръсотия, мъртви кожни клетки и себум, но те не са причинени от неправилното почистване. За да подпомогнете премахването и намалите появата им по-добре потърсете продукти, които разтварят себума.

Мит 2: Добра идея е преди да отидете на почивка на морето да посещавате солариум, за да получите добра база за тена си и да не изгорите след това.
Истина: Може това да ви звучи изкусително, но запомнете, че няма безопасен тен. Защо вместо да се излагате на вредните слънчеви лъчи не изпробвате някой крем за изкуствен тен?

Мит 3: Антиоксидантите могат да накарат бръчките да изчезнат.
Истина: Докато антиоксидантите могат да предотвратят действието на свободните радикали върху кожата, те не могат да накарат съществуващите бръчки да изчезнат.

Мит 4: Излагането на слънце подобрява кожата и намалява акнето.
Истина: Излагането на слънце наистина ще накара кожата ви да изглежда по-здрава и акнето ви ще намалее, но само временно. След като минат няколко дни, ще наблюдавате точно обратния ефект – засилено производство на себум от кожата и увеличаване на досадните пъпчици и черни точки. Това е така, защото излагането на слънце причинява сериозни увреждания на кожата, изсушаване и пигментация и това и сигнализира да започне да произвежда повече себум, а от там – и повече акне.

Митове и истини за красотата Мит 5: Натуралните и/или органичните продукти винаги са по-добрият избор.
Истина: Просто казано, органичните или натуралните вещества не винаги са най-добрият вариант за кожата, защото не всички химични вещества са вредни. Просто се консултирайте с дерматолог.

Мит 6: Ако имате мазна кожа, това означава, че тя е достатъчно овлажнена и не се нуждае от допълнителна хидратация.
Истина: Нивото на хидратация на кожата не е свързано с количеството себум, произвеждано от мастните жлези в епидермиса. Има много жени с мазна и въпреки това дехидратирана кожа на лицето – статистиката показва, че 78% от хората с мазна кожа имат проблеми и с дехидратацията и. Ето защо е много важно за всяка жена с мазна кожа да използва продукти, регулиращи нивото на себум, но също така и поддържащи кожата добре хидратирана.

Мит 7: Подрязването на миглите ги кара да растат повече и по-дълги.
Истина: Това е една от големите грешки, които можете да допуснете. Дори и да действа при 1% от жените, които са го опитвали, вие определено ще бъдете изненадани да разберете, че след отрязването на миглите ви, те няма да порастнат повече.

Митове и истини за красотата Мит 8: Ресането на косата твърде много и твърде често води до окапване и изтъняване на скалпа и причинява цъфтеж.
Истина: Опитайте се да не решете косата си в продължение на седмица и няма да забележите никаква разлика в състоянието и. Косата обикновено трябва да се сресва 3 пъти дневно с гребен или четка съобразени с типа коса. Избягвайте гребени и четки с груби, пластмасови зъби, тъй като те могат причинят накъсвания на косъма. Вместо да избягвате честото ресане на косата си, опитайте да хапвате повече плодове и зеленчуци, които са богати на витамини и минерали, прилагайте редовно подходящи маски за коса и други специални продукти и ще имате една здрава и блестящва грива.