Най-добрият източник на антиоксиданти? Карамфилът!

Оказа се, че най-добрите антиоксиданти, спомагащи борбата със стареенето не се намират в боровинките или наровете.
Изследователи от Испания са открили, че най-мощният антиоксидант е подправката карамфил. Те подкрепят откритието си с изследвания, доказващи, че карамфилът съдържа високи нива на фенолни съединения и други съставки, които спомагат за борбата със стареенето. Поради това, те препоръчват включването на карамфил в храните, особено като консервант в местните продукти.

Карамфилът е вечнозелено дърво, чиито цветни пъпки имат множество лечебни свойства. Изсушените карамфилови пъпки са тъмнокафяви или червеникави на цвят с приятен, но силен аромат. От тях, както и от други части на растението се произвежда етерично масло, богато на минерали като калций, солна киселина, желязо, фосфор, натрий, калий, витамини A и C.

Най-добрият източник на антиоксиданти Ползите за здравето на карамфиловото масло могат да се отдадат на неговите антимикробни, антисептични, антивирусни и стимулиращи свойства. Маслото се използва за лечение на различни здравни проблеми, включително зъбобол, лошо храносмилане, кашлица, астма, главоболие и стрес.

Още преди новата ера китайците са използвали карамфилови пъпки, за да се оттърват от лошия дъх. Всеки, който имал аудиенция при императора е трябвало да сдъвче няколко пъпки, за да има ароматен дъх.
Други подправки богати на антиоксиданти са масло от риган, мащерка, розмарин и градински чай.

Антиоксидантите са нискомолекулни съединения и витамини, които попаднали в човешкия организъм предотвратяват увреждането на клетките му, което може да доведе до преждевременно стареене и рак.

Най-добрият източник на антиоксиданти Основното свойство на тези вещества е унищожаването на свободните радикали в организма, като токсини, тежки метали, токсични съединения, които застрашават организма от болести. Витамини А, С и Е се считат за антиоксидантни витамини. Флавоноидите съдържащи се в повечето плодове и зеленчуци, както и в шоколада, също се смятат за антиоксиданти.

Действието на свободните радикали може да се види нагледно при обелените ябълки или картофи - оставени за няколко минути, те придобиват кафяв оттенък, защото обеленото място е изложено на въздух и така кислородът реагира с химичните вещества под кората.

Ако изтискаме сок от портокали или лимони, ще забележим, че цветът му не се променя с времето, въпреки реакцията му с кислорода - това е така, защото витамин C, съдържащ се в портокаловия и лимоновия сок е антиоксидант.

Най-добрият източник на антиоксиданти По аналогичен начин протичат процесите в човешкото тяло. Токсините, пушенето, замърсеният въздух създават свободни радикали, които увреждат всяка намираща се в близост молекула.

Възможността за противопоставяне на този процес е заложена в природата под формата на антиоксиданти. Тяхната роля е да стабилизират свободните радикали, преди те да са се активизирали.

Недостигът на антиоксиданти в организма означава, че на лице е предпоставка за хронични заболявания и преждевременни признаци на стареене.

Затова специалистите съветват да се ядат повече плодове, зеленчуци и други богати на антиоксиданти храни всеки ден.