7 продукта, които могат да ни направят по-красиви и по-здрави

Теодора Денева

Една от любимите фрази на американците е "You are what you eat" или в превод "Ти си това, което ядеш". Това означава, че трябва да се замислим какво консумираме и да отбираме онези храни, които могат да ни направят по-красиви и по-здрави. Това разбира се не означава, че трябва да се превърнем в педанти. Просто трябва да се постараем да избягваме колкото се може повече вредните за нас неща.

Предлагаме ви няколко храни, които биха могли да ни дарят с повече здраве и красота.

7 продукта, които могат да ни направят по-красиви и по-здрави

1. Боровинки – Боровинките са са сред храните с доказан благотворен ефект за здравето. Те са прекрасен антиоксидант, който защитава клетките от увреждане от свободни радикали.

Освен това пиенето на сок от червени боровинки влияе положително върху пикочните пътища, като пречи на бактериите да прилепнат към клетъчните стени и по този начин блокира инфекцията. Също така при някои хора редовната консумация на сок от червени боровинки убива бактерията H. pylori, която може да причини рак на стомаха и язва.

Боровинките съдържат витамин С и антоцианини, които укрепват здравината на кожата и кръвоносните съдове.

7 продукта, които могат да ни направят по-красиви и по-здрави

2. Киви - Кивито е идеалната храна за предпазване от чернодробни проблеми и е много важен за здравето на белите кръвни клетки.

Именно голямото съдържание на витамин С в него го прави и много полезен за кожата, защото високите дози витамин С, спомагат за намаляването на бръчките.

7 продукта, които могат да ни направят по-красиви и по-здрави

3. Домати – Доматите са много полезни за човешкия организъм. Доматите съдържат около 93-95% вода, 0,9 - 1% белтъчини, 3,5-4% въглехидрати, малък процент скорбяла, 0,7-0,8% целулоза, органични киселини - лимонена, ябълчена, оксалова; минерални соли - калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо.

Най-голямото предимство на доматите е, че са богати на витамини – 30мг% витамин С, 0,60мг% каротин (провитамин А), 0,85мг% витамин Е, 0,50% витамин К, 0,50% витамин РР, а така също и В1, В2 и др.

Доматите имат диуретични свойства. Често се прилагат в диети при бъбречнокаменна болест, хипертония, а по-киселите сортове – при диабет, при сърдечно-съдови заболявания.

Доматите са добър източник на ликопен, който от своя страна е много добър антиоксидант.

Освен това се счита, че доматеният сок е добра храна при заболявания с нарушение на обмяната на веществата, като артрит, затлъстяване, захарна болест. Рецепти с домати

7 продукта, които могат да ни направят по-красиви и по-здрави

4. Спанак - Спанакът съдържа алфа-липоева киселина, лутеин и зеаксантин. Алфа-липоевата киселина помага за забавяне на стареенето, а лутеинът и зеаксантинът са полезни за зрението.

Освен че е вкусен, спанакът е популярен и заради високата си хранителна стойност. Той не само е с малко калории, но е и добър източник на желязо, витамин А и С, минерали и фибри.

Трябва да се знае, че желязото и калцият в растенията не се абсорбират лесно от тялото. Спанакът съдържа химикал наречен оксалиева киселина, която се свързва с желязото и калция и намалява приемането на тези вещества от тялото.

За по-добро приемане на желязо и калций, спанакът трябва да се консумира заедно с храни богати на витамин С като портокалов сок, домати или цитрусови плодове.

7 продукта, които могат да ни направят по-красиви и по-здрави

5. Стриди - Стридите са богати на цинк и калций. Цинкът е необходим на кожата за нейното възстановяване и за производството на колаген, а калцият е важен за здравето на костите и за красотата на зъбите и косата.

Освен това стридите са и силен афродизияк. Установено е, че те са богати на D-аспарагинова кисилина и веществото N-метил-D-аспартат, фермени, които се произвеждат и у мъжете и у жените. При мъжете те са в по-голямо количество, тъй като участват в образуването на тестостерон.

7 продукта, които могат да ни направят по-красиви и по-здрави

6. Сьомга – Сьомгата съдържа голямо количество омега-3 ненаситени мастни киселини, които правят кожата по-еластична, и астакстантин – антиоксидант над 100 пъти по-силен отколкото витамин Е. Освен това омега-3 мастните киселини са от полза за сърдечното здраве. Те предотвратяват съсирването на кръвта, непостоянният сърдечен ритъм и липидния профил чрез повишаване нивото на добрия холестерол и понижаване нивото на триглицеридите в кръвта. Рецепти със сьомга

Сьомгата също е богата на витамин В12 и ниацин. Ниацина помага да се намали нивото на холестерола, а В12 благоприятства работата на сърцето.

Сьомгата е много полезна и за мозъка. Хранителните вещества, съдържащи се в тази риба, подобряват мозъчните функции. Освен това маслото от сьомга е в състояние да намали възпалението и болката, свързани с остеопороза и артрит.

7 продукта, които могат да ни направят по-красиви и по-здрави

7. Черен шоколад – Консумацията на черен шоколад има благотворен ефект. Това вероятно се дължи на колямото количество антиоксиданти, които се съдържат в зърната какао и в частност на флавоноидите, както и на други полифеноли. Антиоксидантите спомагат за защитата на кожата от вредните слънчеви лъчи.

Установено е, че консумацията на малки количества черен шоколад два-три пъти седмично позволява намалява хроничните инфекции и риска от инсулт и инфаркт на миокарда. Освен това черният шоколад понижава и нивата на хормоните на стреса у тревожни хора. Рецепти с шоколад