7 продукта, които могат да ни направят по-красиви и по-здрави
Теодора Денева
Една от любимите фрази на американците е "You are what you eat" или в превод "Ти си това, което ядеш". Това означава, че трябва да се замислим какво консумираме и да отбираме онези храни, които могат да ни направят по-красиви и по-здрави. Това разбира се не означава, че трябва да се превърнем в педанти. Просто трябва да се постараем да избягваме колкото се може повече вредните за нас неща.Предлагаме ви няколко храни, които биха могли да ни дарят с повече здраве и красота.
Освен това пиенето на сок от червени боровинки влияе положително върху пикочните пътища, като пречи на бактериите да прилепнат към клетъчните стени и по този начин блокира инфекцията. Също така при някои хора редовната консумация на сок от червени боровинки убива бактерията H. pylori, която може да причини рак на стомаха и язва.
Боровинките съдържат витамин С и антоцианини, които укрепват здравината на кожата и кръвоносните съдове.
Именно голямото съдържание на витамин С в него го прави и много полезен за кожата, защото високите дози витамин С, спомагат за намаляването на бръчките.
Най-голямото предимство на доматите е, че са богати на витамини – 30мг% витамин С, 0,60мг% каротин (провитамин А), 0,85мг% витамин Е, 0,50% витамин К, 0,50% витамин РР, а така също и В1, В2 и др.
Доматите имат диуретични свойства. Често се прилагат в диети при бъбречнокаменна болест, хипертония, а по-киселите сортове – при диабет, при сърдечно-съдови заболявания.
Доматите са добър източник на ликопен, който от своя страна е много добър антиоксидант.
Освен това се счита, че доматеният сок е добра храна при заболявания с нарушение на обмяната на веществата, като артрит, затлъстяване, захарна болест. Рецепти с домати
Освен че е вкусен, спанакът е популярен и заради високата си хранителна стойност. Той не само е с малко калории, но е и добър източник на желязо, витамин А и С, минерали и фибри.
Трябва да се знае, че желязото и калцият в растенията не се абсорбират лесно от тялото. Спанакът съдържа химикал наречен оксалиева киселина, която се свързва с желязото и калция и намалява приемането на тези вещества от тялото.
За по-добро приемане на желязо и калций, спанакът трябва да се консумира заедно с храни богати на витамин С като портокалов сок, домати или цитрусови плодове.
Освен това стридите са и силен афродизияк. Установено е, че те са богати на D-аспарагинова кисилина и веществото N-метил-D-аспартат, фермени, които се произвеждат и у мъжете и у жените. При мъжете те са в по-голямо количество, тъй като участват в образуването на тестостерон.
Сьомгата също е богата на витамин В12 и ниацин. Ниацина помага да се намали нивото на холестерола, а В12 благоприятства работата на сърцето.
Сьомгата е много полезна и за мозъка. Хранителните вещества, съдържащи се в тази риба, подобряват мозъчните функции. Освен това маслото от сьомга е в състояние да намали възпалението и болката, свързани с остеопороза и артрит.
Установено е, че консумацията на малки количества черен шоколад два-три пъти седмично позволява намалява хроничните инфекции и риска от инсулт и инфаркт на миокарда. Освен това черният шоколад понижава и нивата на хормоните на стреса у тревожни хора. Рецепти с шоколад
Добавете вашия коментар към статията
Моля пишете на кирилица и с малки букви