Белите вина увреждат повече зъбите от червените

  Белите вина увреждат повече зъбите от червените

Белите вина увреждат повече зъбите от червените, установили германски учени.

Те открили, че белите вина като Шардоне и Пино Гриджио изтъняват емайла по-бързо от червените вина като Мерло и Бордо.

Учените считат, че продължителната консумация на бяло вино разрушава защитния слой, в резултат на което зъбите става по-чувствителни към студено, топло и сладко.

Докато пиещите червено вино са наясно, че то може да остави грозни петна по зъбите, вредата от белите вина не е така известна.

Учени от университета Йоханес Гутенберг в Майнц, Германия, изследвал последиците от пиенето на осем червени и бели вина от Германия, Франция, Италия и Испания върху взет от зъбите на мъже и жени на възраст между 40 и 65 години емайл. Той престоял във вината 24 часа и след това бил анализиран под микроскоп. Престоялият в бяло вино емайл бил по-увреден от този в червените вина, съобщават учените, чието изследване е публикувано във в. "Nutrition Research".

"В рамките на това изследване може да се предвиди, че честата консумация на бели вина може да причини сериозно увреждане на зъбите", посочва един от авторите на изследването д-р Брита Вилершосен. При предишни изследвания беше установено, че газирани напитки и сокове от лимон, портокал и грейпфрут могат да увредят емайла. БГНЕС

Берлин / Германия