Косопад - досаден проблем, с който може да се справим


Теодора Денева

Косопад - досаден проблем, с който може да се справим

Състоянието на косата е индикатор за общото физическо и психическо здраве на човека.
Загубата на коса или нейното разрушаване не е само медицински проблем, но може и силно да наруши душевното равновесие на човек и дори благополучието му като цяло.

Кожата на глава при мъжете и жените е различна. Кожата на мъжете е по-чувствителна. Разликата се дължи на мъжкия хормон тестостерон. Тестостеронът е хормон, който отслабва значително естествената защитна функция на скалпа.

Всекидневно губим по 10-150 косъма просто при ресане и къпане. Може да се каже, че средно общия брой косми на главата е около 100 000-150 000, гъстота - около 200 косъма на куб.см. и диаметър - 0.1 мм. За съжеление обаче се случва понякога някои от тези показатели да бъде нарушен. Тогава при ресане може да се загуби повече от 200 косъма на ден. Определено това звучи плашещо и кошмарно.

Медицината познава два вида косопад – ефлувиум и алопеция. Ефлувиум е процеса на косопад, а алопеция е крайния резултат от процеса на косопад.

От своя страна алопецията се дели на злокачествена и доброкачествена.

При доброкачествената фоликулът все още функционира, докато при злокачествената фоликулът е безвъзвратно разрушен поради инфекция, тумор и др.

Косопад - досаден проблем, с който може да се справим

Какви могат да са причините, които могат да доведат до косопад повече от обичайното?

При мъжете най-често в основата на косопада са генетичните фактори. Хормоните, наречени андрогени, са важни както за нормалното мъжко полово развитие, така и за растежа на косата. Мъжете в рисковата група обикновено са с по-ниски нива на общ тестостерон и по-високи на несвързан тестостерон.

При жените причина може да бъде прекалено честото миене с шампоан, тъй като някои шампоани съдържат съставки, които изсушават кожата на главата и предизвикват дразнене на скалпа. Силните шампоани нарушават киселинността на кожата и така пречат на растежа и забавя израстването на вече падналата коса.

Други причини за косопад при жените могат да са менопаузата, наличието на пърхот, спазването на диети, стреса и някои други здравословни проблеми като проблеми с щитовидната жлеза, диабет, малокръвие, грип, сифилис, коремен тиф, постоперационенния период и др.

Има наблюдения, че климатът също играе немаловажна роля за състоянието на косата. Продължителното сухо и горещо или влажно и студено време се отразяват много неблагоприятно общо на здравето, а оттам и на косата.

Начинът на живот също оказва влияние върху състоянието на косата както при жените, така и при мъжете. От голямо значение е храната, която се консумира. Задължително тя трябва да бъде разнообразна, богата на витамини и минерали. Препоръчителна е консумацията на яйца, риба, пълнозърнести и соеви продукти и много пресни зеленчуци. Натуралните сокове също имат благоприятен ефект.

За преждевременното падане на косата съдейства и носенето на шапки, особено ако са стегнати. Така те пречат на свободния достъп на въздух, на активното кръвообращение на кожата, а оттам и на нормалното хранене на косъма.

Косопад - досаден проблем, с който може да се справим

Има ли лек против косопада?

На първо място е редовната профилактика, защото ако плешивостта е вече цялостна, много по-трудно ще се преборим с проблема. Много е важно косата да се поддържа чиста. За препоръчване е да се мие с хума или яйчен жълтък. Гребена или четката трябва да са индивидуални. Хубаво е краищата на косата да се отстраняват на 2 месеца поне. Добре се отразява и честото овлажняване на корените. Честото боядисване не е за препоръчване-така се изсушава косъма. Приемането на голямо количество вода и сокове също не бива да се забравя.

Ако косопадът обаче е в напреднала форма, то тогава вариант за справяне с проблема е поставянето на частични перуки или така наречените тупета. Това става в почти всички фризьорски салони. Частичните перуки се използват предимно при оредяване на косата. Обикновено са от естествен косъм. Поддръжката им е като на живата коса.

Съществуват и други варианти за прикриване на косопада. Първият е метода на присаждане на коса. Вторият е имплантацията, при която оплешивяването се покрива с биосъвместими влакна. Резултатът при втория вариант е непосредствено след приключване на процедурата. Веднага се оформя и желаната прическа.