Живот за боядисаната коса

Всекидневно се опитваме да водим здравословен начин на живот – храним се природосъобразно, ходим на масаж, грижим се за кожата си. Но... някога замисляли ли сме се каква здравословна програма трябва да следваме за боядисаната си коса?

Преди да изберем поредната модна прическа, подходящия цвят или стилизант, първо трябва да разберем какви наистина са нуждите на косата ни.

Любопитно за косата?
Малко известен факт е, че външната повърхност на косъма е покрита с тънък, защитен, хидрофобен (отблъскващ водата) слой с дебелината на една молекула. Човешката коса е обект на изследвания още през началото на миналия век. Въпреки това, чак през 80-те години на 20 век този слой е наречен ейкозанова киселина, която е ковалентно свързана към повърхността на кутикулата на косъма. Изследователите на структурата на косъма го кръщават F-слой (F-layer).

Какво означава здрава коса?
Естественият защитен слой, който предпазва косата я прави устойчива, по този начин тя не абсорбира вода. Друга негова функция е лубрикиращата. Причините, за да усещаме косата си увредена, хигроскопична, изключително суха, са често свързани с процеса на боядисване. По време на тази процедура F-слоят се отстранява завинаги. За да бъде възстановен балансът, косата се нуждае от третиране с балсам, но е малко вероятно обикновените балсами да дадат резултат.

Как да съживим косата си?


В нашия “поход” към здравословния начин на живот от съществено значение е мнението на специалистите от конкретната област. Един от най-добрите съюзници на здравата коса е новият продукт на козметичния гигант “Wella” - WELLAton Wellness Color. Благодарение на него, естественото усещане и здравият вид на боядисаната коса се постигат изключително лесно. Уникалността на системата включва перманентна боя за коса и иновативна технология при балсамите. Серумът Pantene Color Exclusive Serum има специална формула, която действа с боята за коса, като имитира естествения F-слой. Тя придава на косата здрав вид и естествено усещане. Серумът съдържа амино-силикони, които покриват по-добре повърхността на боядисания косъм и остават фин, равномерен слой. Този слой придава на косата блясък и мекота за по-дълго, като не се отмива дори след няколко измивания.

Снимки:
1. – 2. Здравата коса винаги изглежда красива и бляскава.
www.bidorbuy.co.za
3. – 4. Разлика между здрава коса – неабсорбираща вода и коса, която е загубила хидрофобния си слой.
5. Новата боя за коса - WELLAton Wellness.
Фото: © United Partners


Чети повече във Fashion Lifestyle Magazine