Подправките и техните лечебни свойства

      Подправките и техните лечебни свойстваt

Още от древни времена хората използват билките за лечение на различни заболявания – от простуди и храносмилателни проблеми до депресия.

Билките, които днес употребяваме като подправки за различни ястия, имат невероятни лечебни свойства.

РОЗМАРИН

В китайската традиционна медицина от хилядолетия розмаринът се използва като тоник за мозъка. Той съдържа летливи масла, които стимулират мозъчната дейност и изострят ума. Така например е установено, че една от съставките в розмарина – синеол /cineole/, засилва способността на плъховете да се ориентират в лабиринтите.

Розмаринът помага на храносмилането и укрепва имунната система. Може да го пиете като чай, да го добавяте към супи, салати и пилешки ястия.

Розмаринът расте на слънчеви места и е чувствителен към преполиването. По-добре е почвата, в която расте, да е почти суха.

MЕНТА

Ментата стимулира отделянето на полезни стомашни сокове, успокоява паренето в стомаха, спазмите в червата и премахва газовете. Освен това ментата е богата на антиоксиданти и поддържа доброто зрение. Тя прочиства черния дроб и целия организъм от вредните токсини.

При проблеми с храносмилането половин час след хранене изпивайте чаша ментов чай.

Ментата се отглежда много лесно и се разпространява бързо, затова можете да я отглеждате в домашни условия.

РИГАН

Ако страдате от настинка или грип, кипнете малко риган в съд с вода и вдишвайте изпаренията, които убиват бактериите и вирусите и действат разтоварващо. Освен това тази билка регулира храносмилането и облекчава подуването на корема.

САЛВИЯ

В китайската традиционна медицина салвията се използва за запазване на умствените способности. Установено е, че тя увеличава достъпа на кислород до мозъчната кора и подобрява концентрацията. Освен това улеснява и храносмилането.

Можете да добавяте салвия към супи и ястия от птици.

ДИВ ЧЕСЪН

Тази билка е от семейството на лука и чесъна и се прилага от много години като природно лекарство, защото съдържа значително количество витамин С, калий, калций, желязо и фолиева киселина.

Китайците използват дивия чесън за облекчаване на болки в стомаха и кръста, срещу запушен нос и лошо оросяване на ръцете и краката. Билката се накълцва и се прибавя към различни ястия.

БОСИЛЕК

Това е най-предпочитаната подправка в италианската кухня. Ароматът на босилека зарежда с енергия. Той съдържа много лутеолин /luteolin/ - биофлавоноид, който според учените е най-добрата защита на клетките от радиация.

КОРИАНДЪР

Кориандърът е енергиен тоник, който укрепва имунната система и регулира храносмилането. Кориандърът се отглежда трудно, така че ако решите да го отглеждате в домашни условия, то посадете семената в широк съд с много обогатена почва.

МАГДАНОЗ

В китайската народна медицина магданозът се използва като лекарство за прочистване на черния дроб и очите.

Магданозът съдържа много лутеолин, който предпазва очите от вредните ултравиолетови лъчи и от неензимно гликозилиране - процес, който води до увреждане на ретината.

За добро зрение китайците препоръчват да се пие прясно изцеден сок от целина, магданоз и мента.

Освен като подправки за ястия, от тези билки стават и ароматни чайове. Могат да се използват и поотделно или да се комбинират.

Ако искате чай, който улеснява храносмилането и облекчава подуването на корема, сложете в чаша кипяща вода по една чаена лъжичка мента, розмарин, риган, кориандър, салвия и босилек, и оставете да ври 5 минути.

Ако решите да си отглеждате подправки у дома, трябва да ги засадите в керамични саксии с дупки на дъното, с обогатена органична почва, и да поставите растенията на прозорец, който се огрява от слънцето поне 6 часа на ден.

Билките виреят най-добре на югозападно изложение. Запомнете, че те не обичат обилно поливане. По-лесно ще отглеждате билките, ако използвате разсад, а не семена.

Източник: health.bg