Промяната на цвета на косата помага за промяна в живота

Да вдигнат ръка тези, които след някакъв проблем, например раздяла с партньора, не са направили нещо ново с косата си. Това е било или нова прическа или нов цвят на косата.

"Тези промени са ясен сигнал, подаден към окръжаващите, предупреждение за някаква промяна. Като че ли искате да кажете: "Вижте ме, аз вече съм добре, по-уверена, по-весела, по-свободна" – твърди психологът Роджеро Сикурелли и разкрива тайната на цвета на косата.

Феноменологията на оцветяването на косата има стара история. Тя започва от времето, когато на красавицата-блондинка Афродита подражавали гъркините, като мажели косите си с шафран. Продължава и в наши дни, когато изборът между черните като смола и рижите, като на платната на Тициан, коси е свързан с несъзнателната мотивация да променим себе си, а съвсем не с желанието да приличаме на някоя холивудска звезда.

"Тези, които решават да станат блондинки, го правят, защото смятат, че ще станат по-привлекателни", казва Сикурелли. Но трябва да внимавате с нюанса, за да не получите обратен ефект: оттенъкът може да се окаже по-хладен отколкото на Ума Търман в Kill Bill на Куентин Тарантино или на Мерилин Монро в Some Like It Hot.

"Черният, напротив, е много агресивен. Жената, която избира този цвят вероятно изпитва желание да получи власт".

Кестенявият е "по-спокоен, той напомня цвета на земята и природата". Рижият може да се свърже със "стремеж към силни емоции – от страст до ярост".

Въпреки импулса за промяна, тя трябва да бъде направена разумно и обмислено, казва още италианският психолог. Имайте предвид, че не всеки цвят би ви стоял добре и още нещо много важно: Ok salute цитира италианския топ-модел Мария Карла Босконо, която, освен че подстригала косата си, се превърнала от брюн етка в блондинка: "Не можах да позная себе, а най-абсурдното беше, че трябваше да подменя целия си гардероб, защото вече не ми отиваха нещата, които носех, когато бях с дълга и тъмна коса", споделя манекенката.

Така че, ако е дошло време за промяна на цвета на косата или прическата, съобразете добре как точно да подходите.

Източник: Тя.bg