Грижи за косата

Грижи за косатаСлед зимния студ на косата трябва да се обърне особено внимание: тя се къса, наелектризира се, става суха и се изтощава. Да придадем на къдриците сила, бясък, да ги напълним с жизнена енергия, красота и здраве.

Задачата никак не е лесна и за нейното решение не е достатъчен само шампоанът, дори и най-добрия. През зимата косата има много "врагове" - вятър, студ, мокър сняг, замърсеният въздух на улицата, отоплението в помещенията. На улицата влагата от косата се обира от студа, а в помещенията - от прекалено сухия въздух. Дори обикновената вода от чешмата вреди на състоянието на косата. Още повече влияят сешоара, боядисването, химическото къдрене, стресът и небалансираната храна. В резултат косата изглежда рядка и слаба, къса се на конци, стърчи в различни посоки, "стои като клъвната" от докосването с гребена или се накъсва, когато главата преминава през пуловера…Косата ни знае, какво и е нужно да остне жива и в целият си блясък, и от корена до връхчетата чака помощ от нас.

Шапката е незаменима за кожата на главата. Студът стеснява кръвоносните съдове, нарушава кръвообращението на кожата на главата и отслабва храненето на косата. Когато върху нея попадне сняг или дъжд, подлагайки я на въздействието на влагата, косата попива вредните вещества, с които е наситен въздуха. Ако есента и зимата ходите без шапки, вашата коса страда много, преохлажда се, а това е пагубно за състоянието и външния и вид. Не вредете на косата си! Излизайки на улицата, носете шапка. Така ще я защитите от вятъра, мокрия сняг, студа!

Съвет: Жените, които посещават басейн, трябва да ползват специална шапчица. Хлорираната вода в басейните действа силно изсушаващо и отслабва косата. Ако въпреки това се окажете в басейна без шапка, веднага след това си измийте косата с прясна вода и обезателно допълнете с балсам на тревна основа.

Ако косата се сплита
Тънките коси нерядко се сплитат, а по-нататъшното им разресване се превръща в изтезание, този път не помага дори и гребенът с редки зъбци. Как да подчиним косата и да я направим по-послушна? Причината за сплитането често бива повреденият повърхностен слой на косата. Повредените краища стърчат на различни страни, сплъстява се, косата се обърква и става трудно да се разреше. Следната домашна маска помога да се справите със сплетените къдрици и да укрепите косата. Смесете по 1 с. л. суха трева от градински чай, живовляк, коприва и риган, залейте сместа с литър кипяща вода и изчакайте един час. Прецедете, добавете към отварата размекнат черен хляб и смесете, така че да се получи кашица. Топлата смес нанесете на кожата на главата и косата, покрийте с полиетиленов пакет и памучна кърпа. След 2 часа измийте маската с топла вода, но не слагайте след това шампоан. Процедурата повтаряйте един път в месеца.

Ако косата се наелектризира
След измиване косата често се наелектризира, особено ако въздухът е сух или не изплакнете добре шампоана. Добре е да измивате косата си с топла вода, а изплакването да става с вода на стайна температура. Може да се използва пяна или гел с антистатични съставки. Тези спасителни средства разпределят тънък слой по цялата дълзина на косата, затова къдриците се разресват лесно. Ако не разресвате мократа коса, нанесете пяна и гел с масажиращи движения. Не е нужно да ги измивате. Качеството на вашия гребен също има значение. Препоръчва се разресване с дървена масажираща четка или четка от естествен косъм, а не пластмасова.

Съвет: за да не се наелектризира косата, преди разресване нанесете на четката няколко капки розово или лавандулово масло, които не само придават на косата красив блясък, но и се явяват отлични природни антистатици.

Грижи за косатаАко косата "цъфти"
Случва се не само заради излишната сухота и загубата на влажност: възможно е твърде рядко да подстригвате връхчетата. Някои специалисти препоръчват да се подстригвате с нагорещена ножица, която запоява връхчетата. Но на този способ има противници, които считат, че какви ли не манипулации с горещи предмети са вредни за къдриците. Най-добре активно овлажнявайте косата, ежемесечно подстригвайте връхчетата, а в качеството на временна мярка използвайте средства за "запояване" на разцепените връхчета - нанесете специален балсам за повредени връхчета, а после изсушаването започнете по края на косата с прибори с керамично или тефлоново покритие.

Стилизиране
Как да свалим мръсотията, натрупана в течение на целия ден и да съхраним прическата, създаването на която е отнело цялата сутрин? Как да поглезим косата си, за да заблести, да задържи обема си, и да изглежда копринена и силна? Особенностите на поддръжката в студено време не са чак толкова сложни.

За придаване на блясък, изтрийте с кърпа след измиване и нанесете балсама с хладка вода - така той ще се закрепи по-добре на косата, ще засияе и по-лесно ще се разделя. За придаване на суперблясък помага малка тайна: при изплакване оставете на косата малко от балсама, на влажна коса нанесете гел или емулсия за отслабена или повредена коса, масажирайте с възглавничките на палците, за да разпределите средството по-добре и оставете да изсъхне косата по естествен начин.

Грижи за косатаСъвет: Средства за къдрене нанасяйте само на косата, а не на кожата на главата, иначе тя ще изглежда клеясала.

Съвременните гел, лак, пяна са полезни за косата. Те съдържат витамини, подхранват, овлажняват, укрепват косата, стимулират израстването и, подобряват структурата, премахват статичното електричество, позволявайки увеличиване на обема, съдържат вещества, предпазващи косата от въздействието на околната среда, валежите. Използвайте ги, но не прекалявайте. Бъдете красиви и жизнерадостни.

Можете сами да си приготвите лак за коса. Лимоновият лак е отлично средство за фиксация на прическата. Приготвя се по следния начин: нарежете на резенчета лимон и кипнете в чаша вода до тогава, докато обемът на течността спадне на половина. Прецедете, добавете няколко капки спирт или водка.

Грижи за косата "отвътре"
За да стане косата по-здрава, поддържайте я "отвътре". А за това помага важното за организма биологическо вещество биотин. Този витамин е така необходим за образуването на кератина, влиза в състава на кожата, ноктите и косата. Витаминът се съдържа в орехите, яйченият жълтък, говеждото месо, свинският бъбрек, изварата, кашкавалът, соевите зърна, бананите. В аптеките препаратът се продава във вид на хранителна добавка.

Грижи за косатаЗа здрава и хубава коса е много важна водата. Поемайки течности в изобилие също ще поддържате косите си блестящи.

Желязото е необходимо за пренасянето на кислород до косъма. Можете да си го набавите като консумирате червено месо, зелен грах и фасул и коприва. Цинкът предотвратява косопада, а той се съдържа в морските храни и месото.

Витамин А се грижи за здравето на скалпа - има го в млякото и млечните продукти, черния дроб, яйцата, кайсийте и морковете.

Подхранване с "есенни" добавки
Късна есен възниква недостатък при подхранването на косата. Проблемът може да се ликвидира при измиване да подмените шампоана си с такъв, с полезни "есенни" добавки. Към 1-2 ч. л. шампоан (в зависимост от дължината на косата) добавете яйце и 1ч. л. разтворен желатин. Разбийте сместа, втрийте в кожата на главата и разпределете равномерно по косата. Яйцето и желатинът съдържат много протеини и косата се подхранва, става копринена, блестяща и красива.

Прически като при звездите
За придаване на обем на косата си Никол Кидман използва специални големи ролки с диаметър не по-малко от 10 см, а за да съхранят по-дълго буклите своята форма, преди да свали ролките леко напръсква покрая с лак със средна фиксация.

Чарлийз Терон не прави прическа на току що измита коса: тя ще се слегне и развали, трудно ще се поддава на разресване, а прическата бързо губи форма.

Лив Тейлър нанася мус за приглаждане само на края на косъма, благодарение на това тя не се сплъстява и целият ден актрисата поддържа обема на прическата си.

Почивка за косата
Косата се уврежда не само от студа, но и от постоянното използване на козметични средства. Дайте й почивка, откажете се за седмица от всички средста, освен шампоана с ефект на дълбоко почистване.

Устройте на косата си "почивен" ден един път седмично. Времето за почивка използвайте ползотворно, подхранвайте косата с маски, поглезете се с тревни смеси.
Отслабналата коса поглезете с елексир на красотата, който е бил известен на древните знахари от Южна Америка. Към 2 ч. л. сок от алое смесете с 1 ч. л. кастрово масло и за 20-30 минути до измиване на главата втрийте сместа в корените на косата.