Зеле и броколи всеки ден за здраве
Холандски медици от Лайденския университет съветват ежедневно да добавяме в менюто си зеле или броколи. Биолозите смятат, че това е евтин и "съдържателен" източник на много полезни за здравето фитохимикали, витамини, минерали.
Изследователите са анализирали различни свойства на тези зеленчуци и са
установили, че зелето има висока питателна ценност и даже може да предотврати
развитието на някои видове рак. Богатото на полезни вещества зеле положително
влияе на организма, благодарение на естествените съединения в своя състав,
а именно разнообразни антиоксиданти, които пречат на окислителните и възпалителни
процеси в клетките, обясняват експертите. Най-много антиокислители са открити
в броколите и цветното зеле, но и в листата на "обикновеното" зеле има доста от полезните компоненти. Освен антиракови функции всички видове
зеле са способни да предотвратят дихателните и сърдечни болести, да подсилят
имунитета. Но специалистите са забелязали, че концентрацията на витамини в
зеленчуците може да се различава в зависимост от условията за тяхното отглеждане.
Те предупреждават, че тези от тях, които съдържат висока ниво на нитрати могат
да са опасни за здравето. /БГНЕС
Амстердам / Холандия
Добавете вашия коментар към статията
Моля пишете на кирилица и с малки букви