Десислава Панчева: Един успешен български модел в Милано

Десислава Панчева е родена на 14.03.1982 г. в град Плевен. През 2000 г. завършва "Професионална гимназия по текстил и облекло", специалност "Конструиране и моделиране на облеклото". След две неуспешни кандидатствания специалност фармация, разочарование и любовно увлечение тя решава да се преориентира и да кандидатства "Индустриален дизайн" в Политехническия университет в Милано. След интензивен курс от една седмица по италиански език, множесто документи и емоции тя заминава за Милано, за да се яви на приемния изпит. Поема голям риск, тъй като изпитът (писмен и устен) е един и същ както за чужденци, така и за италианци, при наличието на 30 свободни места за чужденци.

Десислава ПанчеваДесислава Панчева

По време на обучението си работи по специалността, развивайки проекти за големи марки като "Borsalino", "Etro", "Salvatore Ferragamo", "Hermes", "Culti" и др. Успява да се докосне до света на големите имена, работейки за тях и участвайки в реализирането на идеите. По време на обучението си работи на модни изложения като преводач и модел, първата и работа е като модел на сватбени рокли. Има и множество предложения от фотографи и малки модни агенции за тестови снимки.

Десислава ПанчеваРешавайки да погледне и от "кухнята" на модата, не само като "Индустриален дизайнер", но и като друг вид участник, решава да посвети малко от свободното си време и на работата като модел, подпомагайки по този начин и финансовото си състояние. През 2005 има възможност да работи и на българска земя, участвайки в реализирането на календар за фирма "Лубрика", като стилист и модел. Десислава създава концепцията на календара. Фотограф е Никола Борисов.

През 2006 Десислава приключва с обучението си в университета. Сблъсква се със суровата истина, че за да успееш в определена среда, не е достатъчно само да си добър професионалист, а е нужно да имаш и много контакти, за да успееш да навлезеш в модната индустрия. Затова тя решава още веднъж да се възползва от опита си като модел. Малко след това, същата година предложенията заваляват. Снима се в рекламни кампании за известни коафьори като "Extrema Hair" на Руди Мостарда, включващи печатна реклама и видео, излъчвани по FTV, презентации и ревюта за Ferre, Exte, Shiro, Patrizia Pape, Escada и др. По същото време се запознава с италианския форограф Лука Патроне. Той оценява нейната артистична креативност в областта на дизайна и заедно решават да създадат поредица от снимки и рекламни материали за елитни италиански клубове. Същата година съвсем случайно Десислава попада в една от големите модни агенции в Милано "Major Model Managament", които и предлагат договор за съвместна работа. Започват с тестови снимки и кастинги. Един от първите тестове, които снима е с френски фотограф за комикса "Валентина", който в последствие и донася първият голям успех - участие в международната кампания на италианския бирен магнат "Peroni, Nastro Azzurro". Кампанията включва календар, късометражен филм и тв реклама, показана в повече от 10 страни по цял свят.

Десислава Панчева

Десислава ПанчеваДесислава Панчева

Деси участва още в рекламни кампании и ревюта за италианските дизайнери Pietro Paradiso, Paolo Seminara, в ревюта и снимки за Mariella Burani, Jaguar lecoultre, марките за коса Indola, Loreal и коафьорите Paul Gehring, Camargo, kampannia Papeete, Ampolina, Free Voogue, Dermaclinicue. Снима се в телевизионни реклами за Gazzetta dello sport, Italia и Fontecta, Finlandia. Няйно снимки правят едни от светилата в модната фотография - Gian Paolo Barbieri, Enrico Labriola, Joseph Cardo, Denis Bockenheimer, Jill Paider, Nick Klements, Carlo Battillocchi и др. Има корици и кампании в модни списания като Burda (Италия, Германия), Women (Италия), Montebianco (Италия), Maglia (Италия), Shape (Сев. Африка), Vogue (Италия), Max (България), GQ (Сев. Африка, UK), ELLE (Сев. Африка), Glamour (Италия), City Magazine (Хонг Конг), Estetica (Испания, Италия), AMagazine (Холандия), Imago (Италия)....

Десислава ПанчеваДесислава Панчева

Десислава ПанчеваДесислава Панчева

Десислава ПанчеваДесислава Панчева

През май 2008 Десислава е специален гост на "Парад на модата", провеждан в Плевен всяка година, по покана на Георги Ангелов, както и рекламно лице на колекцията на Светла Димитрова, главен дизайнер на дизайнерски център Ариес Уникат (която е найна леля, от която Деси е наследила таланта и страстта към изкуството). В Милано Десислава работи и за маладата и талантлива дизайнерка Дрина Пашова.

Десислава ПанчеваДесислава Панчева

Десислава Панчева

Десислава Панчева

Снимки © Личен архив Десислава Панчева

Десислава ПанчеваДесислава ПанчеваДесислава Панчева