Кои продукти са БИО и защо да ги консумираме

Био зеленчуци

Био продуктите са “на мода” през последните години. Те все по-често участват в съставянето на здравословни хранителни режими, на които разчитаме, за да сме здрави, винаги в добра кондиция и добро разположение на духа. Преди обаче да се втурнем да поръчваме от някой онлайн магазин, е добре да знаем какво точно означава понятието “bio” и какво отличава органичните продукти от останалите. Тази информация би ви помогнала да направите информиран избор и да откриете правилното за вас изделие, разказват от Bio Market. 

Био магазин Bio-Market.bg

Какво представляват био продуктите

Характерен за тях е специфичният начин на производство, за който се използват изцяло органични суровини. Тук на преден план излиза биологичното земеделие, което следва строги правила и принципи при продукцията на различни по вид култури. По време на тяхното отглеждане не се използват ГМО, антибиотици, пестициди и синтетични торове, които “замърсяват” продукта и го правят дори вреден за човешкия организъм. 

Ако сте решили да заложите предимно на био храни, е добре да знаете, че може да ги откриете в почти всеки един по-голям хранителен магазин, където има специални щандове за биологично чисти изделия. Те притежават всички нужни сертификати и разрешителни да се продават в търговската мрежа, като освен за възрастни, са много подходящи и за деца.

Био зеленчуци

Защо да ги консумираме

Доказаните здравни ползи са основната причина да заложим на био продуктите. Те помагат за отслабване, прочистване, за набавянето на ценни вещества като Омега-3 и антиоксиданти. Най-благоприятен ефект имат за стомашно-чревния тракт. Ако трябва да обобщим всички техни преимущества, те биха изглеждали ето по този начин: 

- Био храните имат пълноценен състав, което ги прави подходящи за постоянна употреба. Макар цената им да е малко по-висока, препоръчително е да се стараем да ги консумираме възможно най-често;

- Предлагат се в голямо разнообразие, което ни дава възможност да съставим едно добре балансирано меню. Съществуват много марки и производители, които гарантират отлично качество;

- Имат благоприятен ефект не само върху нашето здраве, но и върху външния ни вид – когато се чувстваме добре отвътре, това ще проличи и отвън. Именно здравословното хранене е начинът да постигнем всичко това;

- Не замърсяват околната среда – любителите на еко решенията ще оценят високо приноса на био храните към опазването на природата.

Все повече от нас избират да се хранят с натурални храни, вместо да продължават да консумират евтини и вредни за здравето продукти. И запомнете – здравето не е даденост, трябва да се грижим за него ежедневно!