Какво трябва да знаем при избор на хранителни добавки

Има много начини да поддържаме добро здраве: редовен спорт, по-малко стрес и повече положителни емоции, разходки сред природата и последно, но не и по-значение – чрез редовния прием на хранителни добавки. Последното не е панацея, но е решение с доказани ползи, които ще разгледаме по-подробно. За да бъде ефектът от употребата на подобни продукти осезаем, е нужно те да бъдат с добро качество, както и да изберем подходящите според индивидуалните си нужди и цели.  

Хранителните добавки - пръв приятел или плацебо

Истината е, че при някои хора те работят, но при други ефектът не се усеща. Някои суплементи се приемат с други, за да могат да се усвоят на микрониво. Взаимодействието им с определени вещества позволява да се разгърне тяхното действие, както и да се постигнат оптимални резултати. От друга страна, някои хранителни добавки просто не са подходящи за нас, което прави приема им ненужен – тук не можем да очакваме кой знае какъв ефект. 

Ако заложим на точния продукт в точното време, той неминуемо ще се превърне в наш пръв приятел, но не и ако същият не кореспондира с моментните нужди на организма, споделят от онлайн магазин Хелтстор. Дори и да се наблюдава положително развитие, е твърде вероятно то да се дължи на плацебо ефекта, а не толкова на реалните здравни ползи, които избраните от нас суплементи носят след себе си. 

HealthStore добавки

Какви видове има и как да изберем

Преди всичко е добре да се запознаем с факта, че хранителните добавки са много като видове - за стави, за изчистване на организма, спортни, за бременни, за репродуктивно здраве, за деца и т.н. Това прави техния избор едновременно лесен , но и труден. Изборът им е препоръчително да почива на фактори, като:

  • Здравословното ни състояние – въпреки че хранителните добавки се считат за относително безвредни, е добре да се консултираме с лекар, когато решим да ги пием. Така ще сме сигурни, че те са съобразени с потребностите на нашия организъм; 

  • Начинът на живот – така нареченият “lifestyle” до голяма степен определя дали е добре или не да пием суплементи. Бързи храни, фрустрирано ежедневие, стрес и проблеми – всичко това намалява защитните сили и увеличава нуждата от подобни продукти с общо или по-целенасочено действие;

  • Физическо натоварване – ако спортуваме активно и често посещаваме фитнеса, вероятно ще ни се наложи на пием и суплементи с подходящ състав. Те ще ни помогнат да увеличим мускулната маса, да съкратим времето за възстановяване след тренировка, както и да попълним дефицитите на ценни вещества, ако има такива. 

За да сме активни през деня и спокойни през нощта, е необходимо да открием баланса, да го задържим и да се насладим на ползите от изготвения режим. С качествени хранителни добавки това може да бъде постигнато още по-лесно!