Всичко, което трябва да знаете за агнешкото месо

Страшно вкусно, много полезно и чудесен начин да съберете близките около масата - агнешкото месо е добър избор, с повод или без. Подбрали сме ви няколко полезни съвета относно това как да изберете месото, с какво вино най-добре се комбинира, и разбира се, няколко рецепти, които да изпробвате.

За агнешкото месо

Агнешкото месо - ценен източник на магнезий и желязо

Макар много хора да смятат агнешкото месо за мазно, истината е, че то е по-малко мазно от свинското. Освен това, агнешкото е много по-богато на висококачествен протеин, магнезий, желязо, цинк и витамини от група В.

Как да изберете агнешко месо

Класическата рецепта за пролетните празници е цяло агне, печено във фурна или на чеверме. Чудесен избор за големи семейства и празнични трапези, но в случай, че това не е вашият случай, по-добре изберете по-малко парче агнешко.

Има различни видове части от животното, и те се отличават с различен вкус, текстура и начин на приготвяне.

  • Агнешка плешка - това е горната част от предния бут. Един от най-популярните варианти, тъй като след готвене месото буквално се разпада и е изключително вкусно и сочно. Подходящ начин да приготвите агнешка плешка е на по-бавен огън, овкусена с чесън и розмарин.
  • Агнешки бут - това е месото от задния бут. Подобно на плешката, месото от бут също е много ароматно и сочно след готвене - изпечете го цял, с кокал, на ниска температура, като внимавайте да не го пресготвите, за да не изсъхне месото.
  • Агнешки ребра - това е изключително крехко месо. Може да приготвите ребрата или котлетите на фурна, на барбекю или грил - чудесен избор за по-малки компании, тъй като изглеждат ефектно на масата, а и са много вкусни.

Когато избирате агнешкото месо, важно е то да е от младо агне, за да няма онзи специфичен аромат, който мнозина не харесват. Месото от младо агне е по-крехко, не е жилаво и е много по-вкусно - ще го разпознаете по по-светлия му цвят и чисто белите, восъчни мазнини. От значение е, разбира се, и това месото да е прясно - проверете във фантастико брошура за техните предложения за чудесно българско агнешко, с което да постигнете отличен резултат и да впечатлите семейството и гостите.

С агнешко месо

С какво да комбинирате агнешкото

Класическата комбинация за гарнитури е зелена салата с репички и пресен лук, както и пресни картофи. Тъй като агнешкото е богато месо на вкус и текстура, по-леките гарнитури го допълват идеално и постигат чудесен баланс.

Що се отнася до напитките, агнешкото месо чудесно се комбинира с червено вино - изберете Каберне или Мерло, а ако става въпрос на бавно печено, по-мазно месо, комбинирайте с отлежало вино. Вижте няколко страхотни предложения за вино, което отлично комплементира агнешко, както и други традиционни рецепти за пролетните празници.

Плюс 3 чудесни видео рецепти с агнешко

1. Агнешко печено на фурна

Тази рецепта ще е по възможностите дори на начинаещи в кухнята, а гарантира изключително вкусно месо, от което всички ще си оближат пръстите. Най-хубавото е, че няма нужда от кой знае какви специални приготовления, пече се на бавна температура, а накрая месото е топящо се и ароматно.

Какво ще ви трябва?

  • Агнешко месо
  • Масло
  • Скилидка чесън
  • Лимон
  • Подправки - розмарин, мащерка, червен и черен пипер, чили, джоджен

2. Агнешко с червено вино

Както споменахме, агнешкото върви добре с червено вино не само по време на консумация, но и при самото готвене. В тази рецепта агнешкият бут се обезкостява, след което се пече в гювеч с червено вино и ароматни подправки, а накрая се сервира с богато картофено пюре със спанак.

Какво ще ви трябва?

  • Агнешки бут
  • Бутилка червено вино
  • Глава чесън
  • Мащерка, дафинов лист, сол и черен пипер

3. Агнешко по хайдушки с пролетни подправки

Пресните зелени подправки са най-хубавото нещо на пролетта, а тази рецепта изобилства от тях. Ароматната комбинация от пресен лук, чесън, копър, магданоз и джоджен, с които се готви агнешкото, гарантира отличен резултат на това агнешко по хайдушки.

Какво ще ви трябва?

  • Агнешка плешка
  • Масло
  • Пресен лук и чесън
  • Копър, джоджен, магданоз
  • Сол, черен пипер, лют пипер, пушен червен пипер

За гарнитурата:

  • Картофи
  • Спанак
  • Прясно мляко
  • Масло
  • Индийско орехче, сол и черен пипер