Билковият детокс: Най-новият тренд в грижата за здравето и красотата

Всяка система има нужда от поддръжка и почистване, за да работи по най-добрия начин. Особено човешкото тяло. Именно това е причината за непрестанно растящия интерес на хората към методите за детокс на организма. 

Натрупването на токсини в тялото може да забави важните процеси, които протичат в него. Когато това се случи, ние започваме да обработваме храната по-трудно, задържаме вода и наблюдаваме така нежеланото подуване в областта на корема, което ни кара да оставим тясната рокля “за когато отслабнем” и вместо това да си облечем широк пуловер, който не харесваме. 

Често причина за тази отпадналост, подуване и напълняване са токсините натрупани в организма. Те се отлагат в тялото в следствие на неправилното хранене, замърсения въздух, обездвижването и, разбира се, ежедневния стрес. Съвременният живот изисква да се будим с аларма и веднага да хукваме по задачи. Докато си поемем въздух, часът е вече 9:15 вечерта, а ние сме изяли 2-3 шепи бонбони и соленки на крак. Рядко сме изпили повече от 1 чаша вода за деня. И резултатът е налице - чувстваме се подути, уморени и изнервени. Защо да не похапнем чипс или шоколад пред някой сериал? Ако имаме време за сериал.

Ето по този начин се натрупват токсини, които организмът ни не смогва да рециклира и изчисти сам. Нужна е допълнителна помощ. Затова е толкова важно да практикуваме правилен и редовен детокс, който да помогне на метаболизма да се забърза естествено, да увеличи енергията и жизнеността ни, както и да ни позволи да поддържаме теглото, което е здравословно и подходящо за нас. 

Детокс чай

Кой е най-ефективният и здравословен метод за детокс?

За да отговори на нарастващото търсене от детоксикиращи продукти, пазарът ни залива с всевъзможни прахчета и таблетки за прочистване. Трудно е да отсеем натуралните и ефективни методи от химичните, за да може да постигнем здравословната и естетическа промяна, която истинският детокс може да ни даде. 

Затова може да се доверим на практиките, които са оцелели хилядолетия наред в древните култури, които са родоначалници на съвременната медицина. Ако искаме да пречистим тялото си от натрупаните токсини, да помогнем на клетките да се обновят, и да постигнем стройна фигура, най-добре е да се доверим на природата и да започнем да практикуваме обикновен, но забравен ритуал - пиенето на чай. 

Практиката за пречистване на тялото с билкови чайове и отвари не е от днес. В последно време хората отново се обърнаха към нея, защото стилът ни на живот и нарастващото замърсяване изискват мерки за детокс на тялото. Но в действителност пречистването с билки с цел разкрасяване, здраве и дълголетие идва от източните и индианските култури и има история от над 5 хилядолетия. Впоследствие тази практика бива забравена поради увеличаващия се брой съмнителни методи, които предлагат моментален ефект на ниска цена. Всъщност цената е висока - да затлачим организма си допълнително с непроверени химикали в пакетче, на чиято опаковка пише нещо примамливо. 

Какви са ползите от редовния детокс с чай? 

  • По-бърза обмяна на веществата, която води до естествено и трайно отслабване.
  • Намалено усещане за глад - което подпомага поддържането на здравословно тегло по естествен начин, без крайни ограничения или диети, които лишават организма от ключови за здравето му хранителни вещества.
  • Премахване на подуването и подпухналостта - детоксикиращите билки улавят и изхвърлят токсините от организма, а с тях и задържаната в клетките вода, която създава усещане за подпухналост и е виновна за тъмните кръгове под очите.
  • Гладка и стегната кожа - антиоксидантите стимулират работата на лимфната и кръвоносната система, като по този начин помагат на кожата да придобие гладък и здрав вид, оказвайки благоприятно въздействие върху портокаловата кожа и пигментните петна.
  • Естествено и трайно отслабване - когато токсините се изчистят от тялото и то се алкализира, апетитът намалява, обмяната на веществата се забързва, а подуването в областта на корема изчезва, защото детоксикиращият чай извежда излишната вода от тъканите и намалява подпухналостта
  • Подмладяване - широкият спектър от полезни антиоксиданти и витамини в детоксикиращите билкови миксове помага на клетките да се обновят, като по този начин забавя процесите на стареене.
  • Повече енергия и имунитет срещу вируси и настинки - детоксът ни помага да се чувстваме енергични и пълни с живот, подобрява концентрацията и продуктивността ни, и също така повишава естествените съпротивителни сили на организма срещу инфекции и настинки.
  • Самочувствие и виталност във всичко - когато се чувстваме страхотно отвътре, ние изглеждаме привлекателни и се държим естествено и уверено. Затова е истина, че красотата отвън започва с правилна грижа за здравето - отвътре.

Няколко билки с хилядолетна история за дълбок и цялостен детокс.

Билки

Зеленият чай е изключително богат на антиоксиданти. Тяхното действие е да изчистят тялото от вредните вещества, които се отлагат в кръвта и клетките. Редовната консумация на зелен чай намалява киселинността на организма и повишава неговата алкалност. По този начин се забавя клетъчното стареене, забързва се обмяната на веществата и намалява усещането за глад и желанието за сладки и тестени неща. 

Пу-ер е билка, използвана в древен Китай за разкрасяване, дълголетие и стройна фигура. Чаят от това екзотична растение пречиства цялото тялото от вредни вещества, но с това действието му не се изчерпва. Пу-ер естествено намалява апетита и стимулира горенето на телесни мазнини, което води до видимо и трайно отслабване, постигнато по здравословен и природосъобразен начин.  

Друга билка с невероятни изчистващи свойства е гуараната. Нейната родина е далечна Бразилия. Гуараната е една от малкото билки на планетата, която може да неутрализира вредното въздействие на свободните радикали - токсични елементи, които се отделят в тялото и влияят негативно на всички процеси в него - отслабват имунитета, забавят метаболизма и водят до възпаления. Малко от нас знаят, че гуараната ускорява процес в тялото, наречен липолиза - това е естественото разграждането на мастни клетки. По този начин ние не само пречистваме организма си от токсини, но можем да постигнем и поддържаме стройна фигура без радикални диети и съмнителни таблетки.

Чували ли сте за растението йерба мате? То съдържа 7 есенциални аминокиселини и има мощно антиоксидантно действие. Отварата от йерба мате помага на тялото да изхвърли задържаната в клетките вода. Ефектът от това действие е, че подуването в областта на корема намалява, а състоянието на кожата се подобрява видимо. Редовната консумация на чай от тази аржентинска билка може да намали задържането на вода и да изглади портокаловата кожа, която се появява в резултат на задържането на излишна вода в организма. 

Ройбосът е билка, използвана от над 5 000 години в народната медицина на много древни култури. За това има логично обяснение. Чаят от ройбос помага за повишаването на нивата на добрия холестерол в кръвта, като едновременно намалява нивата на лошия холестерол. Това действие подпомага дейността на кръвоносната система и носи множество ползи за здравето, тонуса и енергичността.

В тази статия на Brightside може да прочетете допълнителна информация за ефекта на конкретни билки върху естественото намаляване на теглото: https://brightside.me/inspiration-health/learn-about-teas-that-are-proven-to-promote-weight-loss-541410/

Какво е важно да знаем, когато избираме своя детокс чай?

На пазара има голям избор от различни билкови чайове за пречистване, отслабване и здраве. Ако искаме обаче наистина да усетим цялостния ефект на билките върху тялото и външния си вид, чаят, който избираме трябва да отговаря на две условия: да е направен от най-висококачествените билки, както и да съдържа микс от съставки, които действат заедно, вместо да е чай от една съставка.

Не са много брандовете, които отговарят на тези две условия. Но за да разберем наистина магията на билките върху здравето и фигурата, необходими са ни първокласни билки със свеж и запазен вид, а не просто екстракти, които са загубили силата си. Колкото по-богата е билковата рецепта, толкова по-ефективно е действието от чая, а промяната e осезаема още в първите дни откакто го пием.   

Затова ние решихме да пробваме билкови миксове на бранд, който отговаря и на двете условия и за целта избрахме WOW TEA Detox. Това, което ни впечатли в този чай е, че той не съдържа просто една билка с детоксикиращо действие, а комплекс от 9 съставки, които звучат екзотично и навярно са пропътували хиляди километри, за да стигнат до нас. Отваряйки пакета, с удоволствие открихме, че вътре ни очаква смесица от ярки на цвят, свежи и пълни с аромат и сила билки, които ни иде да опитаме с върха на пръста си. Когато проведохме разговор с екипа на WOW TEA, те ни разказаха, че съставките за техните билкови миксове са с рядко срещано високо качество и идват от различни краища на света. Причината за това е, че преди да създадат своя детокс чай, хербалистите от екипа са провели дълго проучване относно това кои билки имат най-благоприятно, ефективно и дълготрайно действие върху организма. След като рецептата е била сглобена, необходимите премиум билки от цял свят са били събрани в един микс, който зарежда тялото с антиоксиданти, пречиства вредните вещества и токсините от клетките и органите, алкализира организма и естествено забързва обмяната на веществата, както и всички останали жизнено важни процеси в тялото. Колегите от нашия екип споделиха, че са усетили ефект още в първите дни от пиенето на WOW TEA Detox - за някои този ефект беше намалено подуване в стомаха, за други видимо по-сияйна и свежа кожа, а за трети от нас най-силният ефект бе все по-слабият апетит за тестени и сладки неща. Как да не го обичаме този чай? Още си го пием. 

WOW TEA Detox

Тази статия свършва тук и отиваме да си направим по чаша детокс чай. Без майтап. 

Ако желаете да проверите сами действието на WOW TEA Detox, може да го направите на официалния сайт и да се възползвате от 10% отстъпка с код FASHIONBG10