Как да се справим с умората при ниски нива на тестостерон

Ниските нива на тестостерон водят до умора? Научете как да възвърнете силите си. Един от запазените симптоми на ниския тестостерон при мъжете е хроничната умора, вид умора, която не се подобрява с почивка.

Около 5 милиона мъже в Европа имат ниски нива на тестостерон, а умората е един от най-честите и инвалидизиращи симптоми на заболяването, както и загубата на мускулна сила, промени в настроението и липса на интерес към секса.

Как да се справим с умората при ниски нива на тестостерон

Но каква е връзката между умората и ниския тестостерон?

Тестостеронът, произведен предимно от тестисите, предизвиква сексуално желание при мъжете. Той също така помага за сперматозоидите, поддържа мускулите и генерира енергия. Нивата на тестостерон намаляват при всички мъже с възрастта, обикновено от 1 до 2 процента годишно след 40-годишна възраст.

Като част от нормалното стареене, енергията може леко да намалее, а интересът към секса също може леко да намалее. Не е нормално обаче нивата на тестостерон да са такива, че получената умора да повлияе на ежедневните дейности или да настъпи пълна загуба на интерес към секса. За щастие има няколко опции, които човек може да използва, за да повиши отново енергийното си ниво. „Винаги препоръчвам по-прости промени в живота“, казва д-р Аарон Ленц, асистент по хирургия в катедрата по урологична хирургия в университета Дюк в Дърам, Северна Каролина.

Тук д-р Ленц предлага няколко предложения за това как хората могат да повишат енергията и да се преборят с  умората, свързана с нисък тестостерон. Проверете за други заболявания. Мъжете трябва да попитат лекарите си дали други състояния или лекарства могат да допринесат за умората.

Сънната апнея, заболяванията на щитовидната жлеза и лекарства като и болкоуспокояващи и някои антидепресанти могат да причинят умора, както и спад в нивата на тестостерон. Елиминирането на тези състояния първо може да облекчи умората с нисък тестостерон.

Спете много. По време на сън мъжете произвеждат по-голямата част от ежедневния си тестостерон. По-малко сън означава по-малко тестостерон. Така че една от първите препоръки на Ленц е да се наспите добре.

Ако твърде много кофеин пречи на съня ви, опитайте да консумирате по-малко от това вещество през деня. И ако сънната апнея е проблем, лекувайте я. Хранете се здравословно.

Балансираната диета с ниско съдържание на наситени мазнини с богата смес от плодове, зеленчуци и умерени количества животински мазнини може да помогне за намаляване на чувството на умора.

Част от здравословната диета също означава да пиете алкохол само умерено.

Ленц казва, че твърде голямото количество алкохол може да причини умора и чернодробна дисфункция, което в крайна сметка може да намали нивата на тестостерон. Пот и упражнения. Упражненията ще повишат нивата на тестостерон, казва Ленц. Правете това, което ви харесва, било то ходене, упражнения, колоездене или вдигане на тежести. Редовното упражнение може да ви помогне да се почувствате по-енергични, да контролирате теглото си и да подобрите цялостното си здраве. Лекувайте депресията.

Също така е важно да се лекува всяка депресия или тревожност, които засягат вашата енергия и е установено, че са свързани с ниските нива на тестостерон. Ако желаете да прочетете повече информация за продукти повишаващи тестостерона като можете да посетите онлайн магазин Anabol.bg

Едно проучване сравнява нивата на тестостерон при мъже на възраст между 40 и 65 години, които са били в депресия, спрямо тези, които не са били. Те открили, че мъжете с депресия имат по-ниски нива на тестостерон. Докато анти депресантите, които попадат в клас SSRI лекарства, могат да повлияят негативно на половото влечение и производителност на мъжа, Ленц казва, че има и други видове анти депресанти, които не трябва да би трябвало да пречат. Следвайте плана си за лечение с нисък тестостерон. След лечение на други състояния с нисък тестостерон, като диабет, депресия или затлъстяване, Вашият лекар може да предложи терапия с тестостерон.

Ленц казва, че някои мъже се чувстват по-добре и по-енергизирани, когато нивата на тестостерон се върнат към нормалните граници. Някои мъже обаче не се чувстват по-добре след започване на лечението. В този случай друг вид лечение може да помогне.

В допълнение към тестостерона има и предупреждение: тези допълнителни форми на тестостерон инхибират нормалната способност на тестисите да произвеждат хормона и Ленц казва, че това означава, че тестисите ви никога повече не могат да произвеждат тестостерон след започване на терапията.

След като започнете, може да се наложи да продължите лечението си цял живот. А терапията с тестостерон също не се препоръчва за мъже, които искат деца в бъдеще, защото това може да наруши плодовитостта.

Общият резултат?

Ленц е виждал как много от хората му подобряват енергийните си нива и започват да се чувстват по-добре. Ако терапията с тестостерон е подходяща за вас, това може потенциално да ви помогне да победите умората.

Но това не означава, че не трябва да се придържате към здравословната диета, редовните упражнения, не пушенето и като цяло грижата за себе си. Дори само тези фактори може да ви помогнат да си върнете енергията.