5 ползи за здравето от какаовото масло

Какаовото масло (или още теоброма масло) започва да достига известността на кокосовото. То представлява бледожълта, ядивна мазнина, която се извлича от какаовите зърна. Намира приложение в приготвянето на шоколад, мехлеми, тоалетни принадлежности и във фармацевтичните продукти. Използва се и за СПА процедури и грижа за тялото.
Ето кои са основните му ползи, според HerbalPractices.com.

Овлажнява кожата
Помага на кожата да остава влажна и мека. Подхранва я, защото съдържа витамин Е. Особено подходящ е за суха кожа.

Лекува рани
Ако кожата е раздразнена или са се появили ранички по нея, може да си използва какаово масло. То помага при рани от падане с колелото и стискане на пъпка до по-сериозни като от операции. Прилага се и при изгаряне на кожата.

Какаово масло

При напукани устни
Много хора се оплакват от напукани устни и то не само през зимните месеци. Напукването на устните може да бъде причинено от вятър, сух въздух и горещини. Какаовото масло се справя с този проблем.

Като антиоксидант
Какаовите зърна имат високо съдържание на антиоксиданти. Един от тях е полифенолът. Маслото е източник на този антиоксидант, който се бори със свободните радикали и забавя стареенето на кожата.

За получаване на тен
Подпомага почерняването на кожата и придава здравословен тен. То овлажнява кожата, което ѝ помага по-лесно да хване загар, но не може да я предпази от вредното въздействие на слънчевите лъчи, за това използвайте и слънцезащитен крем.