6 храни, богати на витамин В6

За да поддържате здравето си в добро състояние, се нуждаете от витамини и минерали в определено количество. Можете да си ги осигурите с разнообразно и здравословно хранене. Витамин В6 има съществено значение за метаболизирането на въглехидратите, така че да се използват от тялото като гориво. Витамин В6 участва в синтезирането на червените кръвни клетки и поддържането на здрави нервите и мозъчните клетки. Необходим е и за детоксикирането на черния дроб, за здравето на сърцето и бъбреците, за хормоналния баланс.

Храни с Витамин B6

Много вкусни и полезни храни съдържат В6. Ето кои са те:

Слънчогледови семки
Малките вкусни семки са добър източник на витамин В6. Могат да се добавят към салати, смутита, ястия, сосове или да се консумират самостоятелно. Семките осигурят и витамини Е и В1, желязо и фолати. Витамин В6 има още в сусама, лененото и тиквеното семе.

Ядки
Включете в менюто си орехи, макадамия, лешници, кашу и фъстъци. В 100 г шамфъстък се съдържат около 56% от дневните нужди от витамин В6.

Риба
С консумирането на 100 грама риба тон може да си набавите около 52% от дневните нужди от витамина. В6 може да си осигурите още със сьомга, херинга и риба меч, които са богати и на витамини В3, селен, магнезий, фосфор и омега-3 мастни киселини.

Пилешко, пуешко и говеждо месо
В 100 г пуешко или пилешко месо има около 40% от препоръчителния дневен прием на витамина. В 100 грама свинско месо – 39%, а в 100 грама говеждо месо – 34% от ежедневната нужда от витамин В6.

Сушени плодове
Могат да се използват за бърза и здравословна закуска. Избирайте такива, които са натурално сушени, без добавена захар. Сливите, кайсиите и стафидите, освен на витамин В6, са чудесен източник на витамин А, калций, желязо, калий и мед.

Банани
Бананите са богати на калий и осигуряват енергия, но са богати и на витамин В6. В 100 грама от тях се съдържат около 18% от ежедневните нужди от витамин В6.