Рецепти с кафе и шоколад за сутрешно събуждане

Има много начини да се разсъните и ободрите сутрин - не само с кафе или чай, но и с кафени зърна в шоколад. Невропсихологът Ирина Хвингия твърди, че те са полезна алтернатива за сърцето и нервната система. Според нея кафените зърна в шоколада са също толкова ободряващи, колкото чаша кафе, но с по-малко негативни последици. По-точно не могат да причинят мозъчно напрежение, до което може да доведе голяма доза кофеин.

“Кафето дава активност на централната нервна система, но прекомерната му консумация дава обратна реакция. От това се нарушава вниманието и се увеличава раздразнителността. От пренапрежение мозъкът започва да функционира неправилно. Шоколадът не позволява това пренапрежение да възникне поради витамините от групата В. Той има успокояващ ефект и създава баланс”, твърди Хвингия.

Кафените зърна в шоколада вредят по-малко и на сърцето, отколкото обичайната доза кафе. “Кафето и кофеинът имат лош ефект върху сърдечно-съдовата система. Шоколадът – обратно. Той понижава холестерола и има добър ефект върху сърцето. Кафето и шоколадът се допълват взаимно. Те намаляват вредното въздействие едно на друго”, е заявила още тя.

Нито кафето, нито кафените зърна в шоколада са панацея. Невропсихоложката напомня, че, както и “допинг”-а, те могат да решат временни проблеми, но не и хроничната липса на сън и умора.

Тя твърди още, че “Пет зърна кафе в шоколад са повече от достатъчни, за да активират леко нервната система и да поддържат ефективността за известно време. Важно е да разберете, че дори и да ги консумирате в тонове, ефектът пак ще бъде краткотраен. Ако човек страда от хронично недоспиване и спи по по-малко от три часа на ден, тогава никакви зърна в шоколад няма да го приведат в ред. Трябва да се въведе правилен дневен режим, а не да се увеличи броя на кафените зърна”.

Няколко рецепти за кафе и шоколад от Az-gotvia.bg:


Домашни трюфели

Домашни трюфели

от готварската книга на Анелия Терзиева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

2 x 100 гр.натурален шоколад (може и млечен)
1 пак.натрошени обикновени бисквити
2 суп.лъжици ликьор/коняк или уиски (по желание)
1 суп.лъжица инстантно кафе
1 масло (125гр.)
ядки по желание
1 пакетче какао

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Домашни трюфели

Разтапяме шоколада и маслото в микровълнова. Смесваме всички съставки (без какакото). Получава се хомогенна смес, която оставяме за малко в камера/фризер, за да стегне (10мин). Оформяме малки топчета, които овалваме в какао. Оставяме в хладилник за няколко часа, за да стегнат добре.


Торта

Торта "Мока" с бишкоти

от готварската книга на Диана Димитрова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 голям пакет бишкоти (или 2 от малките)
1 нишесте какао или 2 пудинг на д-р Йоткер шоколад
1 л прясно мляко
150 гр. смлени орехи
половин масло
1 с.л. нес кафе
100 мл кафе (еспресо)
половин шоколад

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Торта "Мока" с бишкоти

От млякото и нишестето правим крем, по указанията на пакетчето. Прибавяме смлените орехи, 1 с.л. нес кафе и маслото. Бъркаме, докато стане еднородна смес. Във кръгла форма за торта нареждаме бишкотите по стените и по дъното. Наръсваме по малко от кафето, отгоре сипваме от крема. Продължаваме по същия начин, като най-отгоре е крем. Поръсваме с малко кафе и бишкотите по стените и оставяме да изстине в хладилник поне една нощ. Сваляме обръча на формата и украсяваме с настърган шоколад.


Мъфини с кафе и прясно мляко

Мъфини с кафе и домашен ликьор

от готварската книга на Nikolai Lukov

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

5 яйца
2 ч.ч.захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч.силно кафе еспресо
1 каф. ч. домашен ликьор - кафе и портокал
3 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 каф. л.сода бикарбонат
1 ванилия
1 ч.л.канела
2-3 с.л.какао

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Мъфини с кафе и домашен ликьор

Яйцата се разбиват със захарта, добавят се олиото, кафето, ванилията и ликьора. Отделно се смесват сухите съставки - брашното, бакпулвера, содата, канелата и какаото. Разбъркват се добре и течните съставки се прибавят към сухите. Получената смес се разпределя във предварително подготвени формички за целта. Пекат се на 180 градуса до готовност. Докато са топли се поръсват с пудра захар.


Мъфини с кафе и прясно мляко

Мъфини с кафе и прясно мляко

от готварската книга на Марияна Желева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

2 ч.ч. брашно
2 яйца размер L
1 ч.ч. захар
1 бакпулвер
60 г краве масло
2 с.л. какао
1 1/2 с.л. нес кафе
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. смлени орехи

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Мъфини с кафе и прясно мляко

Пресявам брашното в подходяща купа. Към брашното добавям 1 бакпулвер. Яйцата и маслото ги изваждам на стайна температура, прясното мляко също. В друга купичка чуквам две големи яйца. Разбивам ги с миксер много добре. Прибавям захарта и пак разбивам. След това добавям и размекнато масло. Пак разбивам. Сместа става жълта и ароматна. Накрая слагам прясното мляко, какаото и нес кафето. Разбърквам с миксера отново. Прибавям брашното с бакпулвера и обърквам. Смилам орехите с машинка за мелене на орехи и ги прибавям. Обърквам. Нес кафето, което използвах е Neskafe Classic, то е тъмно и силно, ако искате може да ползвате по-слабо. Правила съм го с Tchibo Gold и също стана добре. Разпределям сместа във форма за мъфини 12 броя намазани с олио и посипани с брашно. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса. Стават ароматни и вкусни. Хапваме със сок. Да ви е сладко!