Палмовото масло пагубно за здравето и околната среда

 Палмовото масло пагубно за здравето и околната средаПроизводството и консумацията на палмовото масло, което се намира в много хранителни продукти е истинска опасност както за здравето, така и за околната среда и дивата фауна.

В един от десет хранителни продукти в супермаркетите може да се открие палмово масло и особено в така наречените промишлени продукти като бисквитите, шоколада, детското мляко, чипс... Намира се също така и в козметичните продукти. Палмовото масло е богато на бета каротин от където идва и неутралния му вкус и минималната себестойност. Богато с мастни киселини превръща палмовото масло в преситено, което го прави опасно за здравето, защото тези мастни киселини може да провокират високо ниво на холестерол, сърдечносъдови проблеми, наднормено тегло даже и някой видове рак. По време на умерен хранителен режим маслата са абсорбатор на мазнини, но слънчогледовото олио и зехтина, съдържат три пъти по-малко мастни киселини от палмовото масло.

Палмовото олио се извлича от фурмите в Африка и Азия и все повече се използва в промишлеността. За да се отговори на търсенето на палмовото масло арабите унищожиха дървета и засаждат палмови плантации. Това от своя страна води до екологическа катастрофа която в краткосрочни планове застрашава изчезването на животински видове, като на пример големите маймуни в Азия.

Палмовото масло трябва да се консумира в малки количества. Препоръчва се да се четат етикетите на хранителните артикули (палмовото масло може да бъде заместено с растителни мазнини) и да се наблегне към храни съдържащи други видове олио и масло, като на пример маслото богато на витамин А. Maxisciences

Париж / Франция